1 milliárd dollárt ajánlott fel a Green Climate Fund éghajlatvédelmi alapnak (GCF) Joe Biden amerikai elnök. Az ENSZ által támogatott alap, pénzügyi támogatást nyújt a fejlődő országoknak az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodáshoz. Az ígéretet a Major Economies Forum on Energy and Climate (a világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő, az energiával és az éghajlatváltozással foglalkozó fórum) virtuális ülésén tették.

Az 1 milliárd dolláros ígéret mellett Biden számos más éghajlat-politikai kezdeményezést is bejelentett, többek között:

  • Egy új, 500 millió dolláros alap az amazóniai esőerdő erdőirtásának megszüntetésére.
  • Egy 200 millió dolláros alap, amely a fejlődő országok metánkibocsátásának csökkentését segíti.
  • Felhívást arra, hogy minden ország kötelezze el magát arra, hogy 2030-ra az új személygépkocsik felét, valamint az új közepes és nehéz tehergépjárművek legalább 30%-át zéró kibocsátású járműként értékesítse.

Biden ígéretei egy olyan időszakban hangzottak el, amikor a világ éghajlati válsággal néz szembe és az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) is arra figyelmeztetett, hogy sürgős intézkedéseket kell tennünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, ha el akarjuk kerülni az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait.

A GCF kritikus fontosságú eszköz a fejlődő országok számára az éghajlatváltozás hatásainak finanszírozásához, kezeléséhez. Az alap már több mint 100 országban több mint 1000 projektet támogatott, segítve a kibocsátás csökkentését, az energiahatékonyság javítását és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség kiépítését.

Biden 1 milliárd dolláros felajánlása jelentős hozzájárulás a GCF-hez. Egyúttal azt is jelzi, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a többi országgal való együttműködés mellett az éghajlatváltozás kezelése érdekében.

Az IPCC becslése szerint azonban még ennél is többet, 2025-ig évente 100 milliárd dollárt kell mozgósítanunk ahhoz, hogy elérjük a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokon tartásának célját.

Bár Biden elnök ígéretei a helyes irányba tett lépésnek számítanak, de nem elegendőek. Az Egyesült Államoknak és más fejlett országoknak ambiciózusabb lépéseket kell tennie, ha el akarjuk kerülni az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait, ami még inkább igaz a Biden adminisztráció által az elmúlt időszakban kiadott fosszilis tüzelőanyagbányászati engedélyek tükrében.

Kiemelt kép: Joe Biden elnök – Foto: The White House