Argentína az elmúlt 50 év legszárazabb évével nézett szembe, Szomáliában pedig 1,3 millió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni az élelmiszerellátás bizonytalansága miatt.

A 2022 decemberében és 2023 januárjában pusztító esőzések sorozata ellenére az Egyesült Államok nyugati részén még mindig aszályos körülmények uralkodnak. És az Egyesült Államok csak egy a számos ország közül, ahol szokatlanul száraz körülményekkel kell szembenézni, amelyeket az ember okozta globális felmelegedés súlyosbít – erről közöl írást a Popular Science nevű internetes lap.

Afrika keleti szarván (Szomáliában, Etiópiában és Kenyában) az előrejelzések szerint idén tavasszal már a hatodik egymást követő esőhiányos évszakkal kell szembenézni, ami tovább fokozza a térségben 40 éve tapasztalt, eddigi legsúlyosabb szárazságot. (A térségben évente általában két esős évszak van: Márciustól májusig és októbertől decemberig.)

Az aszály elsősorban az éghajlatot megváltoztató melegebb hőmérséklet és a La Niña nevű időjárási jelenség kombinációjának köszönhető. A La Niña nem más, mint a csendes-óceáni vizeket melegítő El Niño-időszakok közötti, ellentétes hatású időjárási jelenség. Mindkét időjárási anomália általában 2-7 évente jelentkezik és néhány hónapon át tart. A La Niña átmenetileg átrendezheti az időjárási mintákat világszerte, és több csapadékot hozhat olyan helyekre, mint Indonézia és Ausztrália, miközben Kelet-Afrikában csökken a csapadék mennyisége.

Kapcsolódó cikk

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) 2022 augusztusában ritka, három egymást követő La Niña jelenséget jelzett előre. „A súlyosbodó szárazság Afrika szarván és Dél-Amerika déli részén a La Niña jegyeit viseli magán, akárcsak a Délkelet-Ázsiában és Ausztrálázsiában (Ausztrálázsia egy régió Óceániában, amely magába foglalja Ausztráliát, Új-Zélandot, Új-Guineát, és a közeli Csendes-óceáni szigeteket – a szerk.) megfigyelt  átlagon felüli csapadékmennyiség. Az új La Niña értékelés sajnos megerősíti azokat a regionális éghajlati előrejelzéseket, amelyek szerint a pusztító szárazság Afrika szarván súlyosbodni fog, és emberek millióit érinti” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára nyilatkozatában.  Egy külön WMO-jelentés 2022 novemberében azt mutatta, hogy a La Niña-állapot továbbra is fennáll. 

Az aszály széles körű élelmiszerhiányt idézett elő, Szomáliát az éhínség szélére sodorta. Szomáliában több mint 1,3 millió ember kényszerült arra, hogy elhagyja gazdaságát, és máshol keressen élelmet.  Kenyában a meteorológusok rámutattak, hogy az éghajlatváltozásnak is köze van a válsághoz.

„Itt az ideje, hogy a klímaváltozást is figyelembe vegyük fejlesztési terveinkben. A jelenlegi aszály, amelyre már évekkel ezelőtt figyelmeztettünk, szélesebb körű következményekkel jár a régió társadalmi-gazdasági viszonyaira, beleértve a békét, a biztonságot és a politikai stabilitást” – mondta Evans Mukolwe, a kenyai és az ENSZ meteorológiai ügynökségének korábbi igazgatója az Associated Pressnek.

Kapcsolódó cikk

Dél-Amerika országai is hasonló La Niña okozta szárazsággal küzdenek. A kontinens központi régiójában 2019 óta aszályos időjárás uralkodik. A szomszédos Uruguay 2022 októberében mezőgazdasági vészhelyzetet hirdetett, és az aszály Argentína szója-, kukorica- és búzatermését is sújtotta. Az ország a világ első számú szójaolaj- és szójaliszt-exportőre, a kukorica esetében pedig a harmadik, és a szárazság miatt a betakarítási előrejelzéseket jelentősen csökkentették. Közép-Argentínában 1960 óta 2022-ben volt a legszárazabb év.

A World Weather Attribution (WWA) tudósai gyorsjelentést készítettek az aszályról, és arra a következtetésre jutottak, hogy az éghajlatváltozás nem csökkenti közvetlenül a csapadékmennyiséget, de a magas hőmérséklet valószínűleg súlyosbítja az amúgy is száraz körülményeket. A múlt héten Argentínában és a környező országokban hőhullám tombolt, amely gyorsan elpárologtatta a januárban és e hónap elején lehullott csapadék egy részét.