Az éghajlatváltozás veszélye világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot a fiatalok körében. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint, amelyben 10 000 16 és 25 év közötti embert kérdeztek meg, a válaszadók 59%-a jelezte, hogy nagyon vagy rendkívüli módon aggódik az éghajlatváltozás miatt. Emellett a válaszadók több mint 45%-a állította, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak negatívan befolyásolják mindennapi életét és tetteit. Dr. Sarah Schwartz, a Suffolk Egyetem pszichológiaprofesszora, aki a klímaszorongást tanulmányozza, azt találta, hogy a fiatalok háromnegyede aggódik az éghajlatváltozás miatt.

A klímaszorongás a jelenlegi helyzetre adott jogos válasz, és Schwartz szerint igazából nem egyéni rendellenesség. Inkább azt tükrözi, hogy a többség aggódik a környezet állapota és a bolygó jövője miatt. Azt mondja, hogy az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló társadalmi és környezeti problémák kezelése, megoldása hatékonyabban javítja, vagy oldja meg a szorongás meglétét, mint a klímaszorongás egyéni rendellenességként való kezelése.

Környezetvédelmi aktivisták, köztük a Massachusetts állambeli Chelsea-ben működő Green Roots nonprofit szervezet középiskolás diákjai, már lépéseket tesznek a saját közösségükön belül az éghajlatváltozás kezelése érdekében. A környezeti igazságosságért szállnak síkra azáltal, hogy másokat is oktatnak és bevonnak a részvételbe. A diákok megértették, hogy az olyan tevékenységekbe való bekapcsolódás, mint a faültetés vagy a szemétszedésben való részvétel, kulcsfontosságú a közösségük egészsége szempontjából.

Schwartz szerint az aktivizmus hatékony módja lehet a fiatalok számára a klímaszorongás kezelésének. Az aktivizmus szociális támogatást és közösségi érzést nyújt, ami védelmet nyújthat a depresszió és a szorongásos tünetek ellen. A csoporttal való együttműködés, a petíciók aláírása és a felvonulásokon vagy tüntetéseken való részvétel, vagy azok támogatása mind olyan lehetőségek, amelyekkel az egyének bekapcsolódhatnak az éghajlati aktivizmusba.

Az éghajlatvédelmi aktivizmusnak számos formája van, és az emberek nem biztos, hogy tudják, hol kezdjék el. Magyarországon is számtalan szervezet van, amely várja a csatlakozást és az önkéntes fiatalok részvételét. Számos nemzeti park szervez szemétszedést, nemrégen zárul a Farmosi Békamnető Akció, vagy a pécsi Zöld Fiatalok által szervezett Globális Klímasztrájk, de Az UNICEF Magyarország is várja az érdeklődő és tenni kész fiatalokat.

Az klímaszorongás jogos válasz a jelenlegi helyzetre, és a fiatalok éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmai is egyre nőnek. Az éghajlatváltozás társadalmi és környezeti szintű kezelése szükséges a jövő nemzedékek jólétének védelme érdekében. Az aktivizmus hatékony módja lehet a fiatalok számára az éghajlati szorongás kezelésének és az éghajlatváltozás elleni fellépésnek. Az itt felsorolt és fel nem sorolt szervezetek és ügyek támogatásával a fiatalok bekapcsolódhatnak az éghajlati aktivizmusba, és változtathatnak a közösségükön, amivel a kutatás szerint a klímaszorongásuk is csökkenthető. (CBSNews – Greenside Podcast)

Kiemelt kép: tüntető gyerekek – fotó: Mary Bettini Blank – Pixabay