Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) nemrégiben közzé tett jelentése, rávilágított a globális felmelegedés bolygónkra gyakorolt katasztrofális hatásaira. A jelentés azonnali intézkedéseket sürget a hőmérséklet-emelkedésnek a Párizsban elfogadott 1,5 Celsius-fokos szintre való korlátozása érdekében. Minden ennél magasabb, akár tizedesértékben mérhető növekedés, a bolygónkon katasztrofális nyomokat hagyó fordulópont felé sodor minket.

Míg az időjárási minták, a terméshozamok és a korallzátonyok károsodásáról már sok szó esett, kevésbé ismert, hogy a felmelegedő világ milyen hatással van az egészségünkre – ezzel kapcsolatban közöl írást a The Guardian című lap hasábjain Pascal Soriot az AstraZeneca vezetője. A valóság az, írja, hogy az éghajlati válság korunk legnagyobb egészségügyi válsága, még a Covid-19-nél is nagyobb.

A hőség okozta halálesetek száma 2050-re várhatóan megháromszorozódik. Jelenleg a légszennyezés évente 7 millió ember idő előtti halálát okozza, ami több, mint az egész világjárvány halálos áldozatainak száma. A légszennyezéssel összefüggésbe hozható krónikus betegségek száma is emelkedik, és a bizonyítékok arra utalnak, hogy a légszennyezés a rákos megbetegedések arányát is növeli.

A szeretteinket, a közegészségügyet és a gazdaságot sújtó áldozatok száma magas és egyre csak nő. Becslések szerint a rossz egészségi állapot a globális GDP 15%-ába kerül a világgazdaságnak. De nem csak az olajvállalatok, autógyártók és légitársaságok a hibásak. Az egészségügy önmagában az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 5%-át teszi ki, a fejlett gazdaságokban pedig akár 8%-át is.

Az IPCC-jelentés világossá teszi, hogy az üvegházhatású gázok csökkentésébe való befektetés pozitív hatása ma már kétséget kizáróan bizonyított, és az egészségesebb népesség gazdasági előnyei kiegyenlítik vagy felülmúlják azok költségeit. A befektetők egyre inkább azokra a vállalatokra összpontosítanak, amelyek bátor és tudományosan megalapozott lépéseket tesznek az éghajlatváltozás mérséklése érdekében. A gazdaság szén-dioxid-mentessé tétele lehetőséget és a növekedés motorját jelenti.

A vállalatok azonban nem cselekedhetnek egyedül. Együtt kell rugalmasabbá tennünk a közegészségügyet, hogy az képes legyen megbirkózni a változásokkal és valóban hozzáférhetővé váljon. Az olyan fórumok, mint a III. Károly király által, még Wales hercegsége idején létrehozott Fenntartható piacok kezdeményezés, amely az iparágak különböző szereplőit tömöríti, jó példája az együttműködésnek a közös fellépés érdekében – írja a gyógyszeripari vezető. (The Guardian)