Kalifornia ikonikus mamutfenyői, amelyek több száz vagy ezer éve állnak, a kutatók szerint az éghajlatváltozás okozta időjárási viszontagságok hatásaitól szenvednek. Az állam hivatalos fái, a parti mamutfenyők és az óriás mamutfenyők olyan szélsőséges időjárási körülményeknek voltak kitéve, mint az évek óta tartó szárazság és a pusztító erdőtüzek, valamint az erős légköri viharok, amelyek nagy széllel járnak, és amelyek kidöntöttek néhány évszázadok óta álló fát. Todd Dawson professzor, aki a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) profi „famászókból” álló csapatát vezeti, elmondta, hogy ez az új mintázat az éghajlatban azt jelzi, hogy az államnak a jövőben sokkal szélsőségesebb időjárással kell szembenéznie.

Dawson, az integratív biológia és a környezettudományi politika és menedzsment professzora hozzátette, hogy ez a helyzet jelentős kihívást jelent az őshonos növényzet, köztük a vörösfenyők számára az egész államban. Az ősi fák évszázadokon keresztül túlélték az erdőtüzeket és a szárazságot, de a tűzoltás évtizedeken át tartó elfojtása a pusztító szárazsággal és a melegebb hőmérséklettel kombinálva az erdővel benőtt területeket erősen gyúlékony tüzelőanyaggá változtatta, ami az erdőtüzek egyre nagyobb intenzitását eredményezi, amit a mamutfenyők nem tudnak elviselni.

Dawson csapata a több mint 200 láb magas mamutfenyők tetején végez kutatásokat mászófelszereléssel. Ez lehetővé tette számukra, hogy közelebbről megismerjék ezeket a nagy és emberi létékkel rendkívül hosszú életű organizmusokat. Az időjárási szélsőségek azonban megviselik ezeket a hatalmas fákat. A Berkeley Egyetem fizika szakos hallgatója, Elvis Liu úgy véli, hogy nagy különbség van a mesterségesen ültetett fák és az évszázadok óta létező ősi erdők között. Liu, aki minden idejét a természetben tölti, hogy a mamutfenyők között lehessen, azt mondta, hogy a fák védelme szempontjából több értelme van a meglévő fák megőrzésének, ahelyett, hogy egyszerűen újakat ültetnének.

Dawson megjegyezte, hogy a mamutfenyőerdők földrajzi kiterjedése zsugorodni fog, ahogy az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokat okoz. A 2020-as, úgynevezett Kastélytűzben 7500-10 600 nagy óriás mamutfenyő pusztult el a Sierra Nevadában található Sequoia Nemzeti Erdőben és a Sequoia Nemzeti Parkban. Dawson szerint ezeknek az ősi fáknak a védelme most fontosabb, mint valaha. (CBS News)

Kiemelt kép: Kaliforniai Mamutfenyők – fotó: Brigitte Werner