Eddig azt hihettük, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem a fiatalok, azok között is, inkább a z-generáció pályája. Erre az elméletre cáfol rá egy délután, az Egyesült Államokban tervezett tüntetés, amit idős amerikaiak szerveznek és amiről a The Guardian jelentetett meg egy cikket.

Az idős amerikaiak szerveznek tüntetéseket, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozásra. Bill McKibben, veterán éghajlatvédelmi aktivista társalapítója a Third Act csoportnak, amely 60 év feletti emberekből áll és a csoportnak már több mint 50 000 tagja van. A csoport nemrégiben New Yorkban tartott egy próbatüntetést. A tüntetés célja, hogy rávilágítson a „bankban lévő készpénz és a levegőben lévő szén-dioxid közötti kapcsolatra”. A Third Act csoport arra bátorítja az embereket, hogy írjanak alá egy nyilatkozatot, miszerint kilépnek a Chase, a Citibank, a Wells Fargo és a Bank of America pénzintézetekből, ha nem hagyják abba a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozását. Ez a négy bank a világ vezető banki finanszírozója az olaj- és gázipari projekteknek, annak ellenére, hogy különbözőképpen, de mind vállalták, hogy fellépnek az éghajlati válság kezelésének kérdésében és a károk enyhítésében.

A tüntetéseket idős emberek vezetik, akik elzárják az USA néhány legnagyobb bankjának bejáratát, hogy felhívják a figyelmet az olaj- és gázkitermelés finanszírozására. Ezek a tiltakozások a résztvevők idősebb korosztálya előtt tisztelegnek, és a fiataloknak szeretnék megmutatni, hogy az idősebbek is mellettük állnak. Az idősebbek általában gazdagabbak, és McKibben szerint több strukturális erő vel rendelkeznek, sőt, „még a fülükön is pénz jön ki”.

A tüntetéseken részt vevő embereket „ősz hajúaknak” írta le, és néhányan festett hintaszékeken fognak ülni. A hintaszékekkel a bankok bejáratait akarják eltorlaszolni, hogy felhívják a figyelmet a bankok környezetre gyakorolt negatív hatására. Hozzáteszi: Ezek az emberek voltak azok is, akik 1970-ben az első Föld Napján felvonultak. Hittek abban, hogy a kormány foglalkozni fog az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmakkal, de most sokan úgy vélik, hogy talán kissé önhittek voltak.

Az emberek között elharapódzott egy olyan érzés, hogy ahogy öregszenek, egyre konzervatívabbak lesznek. McKibben azonban „növekvő aggodalmat” tapasztalt az idősebbek körében is az éghajlati vészhelyzet miatt. A most 70-es és 80-as éveikben járó emberek az 1960-as évek kulturális forradalma idején fiatalok voltak. Bár a közvéleménykutatások szerint a globális felmelegedéstől való félelem a fiatalabbak körében a legelterjedtebb, McKibben nem biztos abban, hogy az időskorral egyre konzervatívabbá válás érzése igaz az idősebbek ezen csoportjára.

A tüntetések több mint 90 helyszínen zajlanak, köztük Washington DC-ben, és az idősebb amerikaiak első tömeges klímatüntetései lesznek, annak a korosztálynak, akik eddig sokkal kevésbé voltak láthatóak, mint a fiatalabb aktivisták. A tüntetések a több hónapos előkészület ellenére előrelátónak tűnnek, mivel a megújuló energiaprojektek egyik vezető finanszírozója, a Silicon Valley Bank összeomlása, valamint a jobboldali csoportok és a vezető republikánusok – akiket fosszilis tüzelőanyag-érdekeltségek finanszíroznak – által a befektetők azon szempontjai miatti ellenállás nyomán jöttek létre, amelyek környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási területeket érintenek. (The Guardian)