Az Egyesült Királyságban nem lesznek új tengeri szélerőművek a legújabb kormányzati árverés után, amit kritikusok az elmúlt majdnem egy évtized legnagyobb tiszta energia politikai kudarcának neveznek.

Az Egyesült Királyság tengerparti szélenergia-ipara súlyos csapást szenvedett, miután a miniszterek figyelmen kívül hagyták a világ legnagyobb megújuló energiatermelőinek figyelmeztetéseit, miszerint a tervezett éves árverés árazását túl alacsonyra állították be, és nem tükrözi az azóta jelentősen megemelkedő költségeket. Az energetikai vállalatok így nem is nyújtottak be ajánlatokat az árverésre bocsátott tengeri szélerőmű-projektekre, ezt a brit kormány péntek reggel meg is erősítette.

Az Egyesült Királyság három legnagyobb tengeri szélenergia-fejlesztője – az SSE, a Scottish Power és a svéd Vattenfall – kénytelen volt kihagyni az árverést, miután a felelős minisztériumok, szerintük nem voltak hajlandóak emelni az árverés maximális árát, annak ellenére, hogy a projektek költségei és a jelenleg üzemelő szélfarmok fenntartási árai az infláció miatt 40%-kal emelkedtek. A kormány kudarcát az új tengeri szélerőművek projektjeinek kiírásában a Greenpeace „a legnagyobb katasztrófának nevezte a tiszta energiapolitika terén az elmúlt nyolc évben”, mivel ez veszélyeztetheti az Egyesült Királyság terveit, hogy 2030-ra megtriplázza tengeri szélenergia kapacitását, és kétségeket vet fel az Egyesült Királyság klímaterveinek elérésével kapcsolatban.

Az érdeklődés hiánya egyáltalán nem volt váratlan, a The Guardian forrásai már csütörtök este figyelmeztettek, hogy a maximális árat túl alacsonyan állították be ahhoz, hogy vonzó legyen a pályázók számára. A megújuló energiatermelőknek az ajánlatokat augusztus első felében kellett benyújtaniuk az árverésre, majd a hónap második felében az illetékesek rangsorolták a legversenyképesebb ajánlatokat. Csak az energiafogyasztóknak nyújtott legalacsonyabb költségekkel járó projektek juthattak el a szerződéskötésig, vagyis azok nyerhették meg a pályázatokat. Azonban a vállalatok és az iparági csoportok folyamatosan arra figyelmeztették a kormányt, hogy figyelembe kell vennie a megemelkedett költségeket és kérték őket, hogy módosítsák a maximális árat, amit kaphatnak. Vattenfall be is jelentette, hogy leállítja a többmilliárd fontos Norfolk Boreas szélerőmű-projekt munkálatait, mert a növekvő költségek miatt az már nem tud nyereséges lenni.

Ana Musat, a RenewableUK ügyvezető igazgatója korábban azt mondta a Guardiannek, hogy a brit szélipar ez az amúgy „teljesen elkerülhető” pénzügyi dilemmája veszélyezteti az Egyesült Királyság globális vezető szerepét a tengerparti szélenergia terén, mivel növekvő versenyhelyzet kezd kialakulni az Egyesült Államokból, Európából és Ázsia egyes részeiről érkező versenytársak miatt.