Legalább 36-ra emelkedett a halálos áldozatok száma a Hawaii szigetén, Mauin pusztító erdőtüzekben

Kedden legalább három erdőtűz kezdett tombolni Maui szigetén, ami a Dora hurrikán okozta erős szélvihar olyan erőssé tett, hogy a tüzek megfékezésére nem volt lehetőség. A tűz olyan erős volt, hogy a lakosok a Csendes-óceánba menekültek, ahonnan később az amerikai parti őrség kimentette őket. Lahaina történelmi belvárosát, ami egykor Hawaii királyi fővárosa szinte teljesen elpusztította.

„Életeket vesztettünk és ingatlanok pusztultak el, együtt gyászolunk ezekben a vigasztalhatatlan időkben” – mondta Richard Bissen, Maui polgármestere a Facebookon szerda este közzétett videóban, és elmondta, hogy az elmúlt napok olyan próbára tették a lakosokat, mint még soha.

Forrás: The Guardian

A hatóságok azt tanácsolták a turistáknak, hogy hagyják el Mauit. Ed Sniffen, a közlekedési minisztérium munkatársa szerint eddig 11 000 utazót evakuáltak. A szigeteken a károk kiterjedtek, és a helyreállítás valószínűleg évekig fog tartani – mondta Sylvia Luke kormányzóhelyettes. Az amerikai hadsereg harminc tagja szerda este érkezett Mauira, és csütörtök reggel keresési és helyreállítási munkálatokat végeznek – közölték Maui megye tisztviselői.