A Föld 4,5 milliárd éves fennállása alatt számos változáson ment keresztül, beleértve a kontinensek kialakulását, szétválását és újjáalakulását, amit a tektonikus mozgásoknak köszönhetünk. Ma a kontinensek kialakulása jól kivehető, de ez nem volt mindig így. A Science Alert tudósítása szerint a Föld szárazföldi tömegei egykor egyetlen, később néhány szuperkontinenst alkottak, amelyek később megrepedtek és elváltak egymástól. A bolygó történelme során azonban ezek a képződmények különböző időszakokban, különböző kölcsönhatásba is léptek egymással. Ezt láthatjuk vizuális megjelenítésben a bolygónkat különböző időszakokban bemutató Ancient Earth Globe interaktív térképen.

Az Ian Webster által tervezett Ancient Earth Globe interaktív térképen azt figyelhetjük meg, hogy az elmúlt 750 millió év során hogyan hasadtak szét és alakultak újra ezek a kontinensek. A térkép az óceánok visszahúzódására és előretörését is bemutatja. Az adatvizualizáció a Gplates, egy nyílt forráskódú geotudományos adatbázis adatait kombinálja a PALEOMAPS projekt keretében készült paleogeográfiai térképekkel. A térkép egy webes alkalmazásként található meg, amely egy másik térképet fed le, Christopher Scotese paleográfus és geológus által készített geológiai modellek felhasználásával. Ezek a geológiai modellek a lemeztektonikai fejlődést egészen 750 millió évvel ezelőttig visszamenőleg részletezik.

Az interaktív térkép különböző eszközöket kínál, amelyek segítségével a laikusok is többet tudhatnak meg a Föld múltjáról. A felhasználók többek között az első hominidák megjelenésétől a dinoszauruszok kihalásáig is vissza tudnak lépkedni. A térkép olyan részleteket is tartalmaz, mint például, hogy hol volt az első virágzás és hol voltak az első hüllők élőhelyei. A felhasználók azt is megvizsgálhatják, hogy az olyan országok, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Európa, Ausztrália és Kína hol helyezkedtek el a dinoszauruszok korában. A térkép alapértelmezett idővonala 240 millió évvel ezelőtti, azaz a középső triász időszak, de a felhasználók szabadon választhatják ki a saját dátumaikat egy menüből.

Az alkalmazás tervezője, Ian Webster elmondta, hogy az interaktív térkép a környezet dinamikus és változó természetét mutatja be. A térképet kifejezetten azzal a céllal készítette, hogy kényelmes oktatási eszköz legyen, amely segít a fiatalabbaknak szórakoztató és interaktív módon többet megtudni a Földről. A webalapú térkép érdekes és bonyolult tudományos adatokat mutat be interaktív és könnyen használható módon. Ennek köszönhetően a professzorok, tanárok de bárki más is tanulhat nagyszerű dolgokat az interaktív térképen keresztül. (www.sciencealert.com)