Az európai kontinens súlyos vízhiánnyal néz szembe az idei télen hullott szokatlanul kevés eső és hó miatt. Ez már ahhoz vezetett, hogy a vízkészletek kímélése érdekében kilenc dél-franciaországi településen a következő négy évre betiltották az új házépítési projekteket. Rohini Kumar, a németországi Helmholtz Környezetkutató Központ munkatársa szerint az előrejelzés egy többéves aszályos időszakról szól, és már az idei aszály is nagymértékben veszélyeztetheti az emberek életét, az ipart és a biológiai sokféleséget. Az aszály a tavaly nyári rekordhőmérséklet, majd a száraz tél miatt is súlyosbodott, ami nem tette lehetővé, hogy a víz- és a felszíni tározók vízszintje helyreálljon.

Az Európai Aszálymegfigyelő Intézet szerint Európa hatalmas régiói sokkal jobban kiszáradtak, mint várható a tél végére, Franciaországban és Észak-Olaszországban a víztározók vízszintje 40-50 százalékkal alacsonyabb, mint kellene. A Pó, Olaszország leghosszabb folyója 60 százalékkal a szokásos szintje alatt van,

az Alpokban pedig nagyjából feleannyi hó van, mint amennyi az évnek ebben az időszakában várható lenne, ami Közép-Európa számára óriási problémát jelent.

Franciaországban az elmúlt 60 év legszárazabb telét élték át, és egyes helyeken súlyos vízhiányt tapasztalnak. A dél-franciaországi Coucouron faluban például július óta naponta akár tízszer is teherautóval kellett ivóvizet szállítani, még az elvileg csapadékosabb hónapokban is.

Az Egyesült Királyságban számos folyó vízszintje rekord alacsony, és a Rajna, a több országon keresztül az Északi-tenger felé folyó folyam is érintett. A folyó vízszintje 1-2 méterrel az évszak átlaga alatt van, és tavaly jelentősen csökkent, ami hatalmas gondot okozott az áruszállításra használt uszályoknak.

Az, hogy mi történik a következő néhány hónapban, nagyon fontos lesz, mivel a bőséges esőzések enyhíthetik a helyzetet, és megakadályozhatják a legrosszabb, várható forgatókönyv bekövetkeztét. Európának azonban sok esőre van szüksége, ami több százmillió köbliternyi esőnek felel meg, hogy az egész kontinensen pótolni lehessen a hiányt.

Az Egyesült Királyságban a Met Office becslése szerint 10 százalék az esélye annak, hogy március, április és május az átlagosnál csapadékosabb lesz, és 30 százalék, hogy ez az időszak az átlagosnál szárazabb lesz, ami másfélszerese a szokásos várakozásnak az év ezen időszakában. De a lehulló csapadéknak is a megfelelő módon és a megfelelő helyeken kell esnie, ám a szakértők tartós, viszonylag enyhe esőt várnak a következő hónapokban.

A kutatók azt tanácsolják, hogy a száraz nyár legrosszabb hatásainak elkerülése érdekében korlátozzák a vízhasználatot. Ennek megfelelően több helyen máris fogyasztási korlátozásokat vezettek be. Az északkelet-spanyolországi Katalóniában például a mezőgazdasági üzemeknek 40 százalékkal, az iparnak pedig 15 százalékkal kell csökkentenie a vízfogyasztást. Az utcák tisztítása ivóvízzel már nem megengedett. (WIRED)