A Fertő tavi beruházás környezetvédelmi engedélyének visszavonására kötelezte a bíróság a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt azon a pertárgyaláson, amelyet az EMLA Egyesület, a Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület kezdeményezett.

A civilek azért fordultak a bírósághoz, mert szerintük az engedély kiadásával a hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértették. A projektet tavaly nyáron felfüggesztették ugyan, de az azt kezelő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., még az állami vállalat megszűnése előtt közvetlenül kérte a környezetvédelmi engedély kiadását, hogy a projekt esetleges folytatása esetén azonnal lépni tudjanak. Ezzel szemben indítottak pert a civilek.

„És már megint pert nyertünk!

A Fertő tó barátai Egyesület képviseletében eljárva közigazgatási pert kezdeményeztünk a Fertő-tavi vízitelep fejlesztés környezetvédelmi működési engedélye ellen.” – ezt írta ma Facebook oldalán az EMLA egyesület.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezzel nem hárult el teljesen a veszély a „Fertő tó partjának lebetonozásával” kapcsolatban, ugyanis a bíróság nem akadályozta meg a projektet, csak a környezetvédelmi engedély visszavonására kötelezte a hatóságot és új eljárást kell lefolytatni az ügyben.

Kiemelt kép: Fertő tó látkép – Fotó : Manfred Werner