A francia szenátus által elfogadott új törvény előírja, hogy a 80 vagy annál több jármű befogadására alkalmas parkolók fölé napelemeket kell elhelyezni. A jogszabály része Emmanuel Macron elnök azon törekvésének, hogy felgyorsítsa az országban a megújuló energiára való átállást.

A törvény szerint a 80-400 férőhelyes járműparkolóknak 2023 júliusától kezdődően öt évük van arra, hogy megfeleljenek az új szabályozásnak, a 400 férőhely feletti nagyobb parkolóknak pedig a következő három évben kell kiépíteni a törvény által előírt infrastruktúrát. A határidő elmulasztása parkolóhelyenként havi 50 eurós bírságot von maga után. Tehát egy 80 férőhelyes parkoló, amely nem felel meg a szabályoknak határidőre, évi 48 000 eurós (kb. 19 millió Ft.) bírságot kaphat, amíg a parkoló nem felel meg a követelményeknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

„Nem szabad késleltetnünk gazdaságunk szén-dioxid-mentesítésének végrehajtását” – mondta Agnès Pannier-Runacher szenátor a jogszabály szenátusi vitája során.

A jogszabály szerint a nagyobb parkolóházaknak az ingatlan legalább felét napelemekkel kell borítaniuk. A kormány becslése szerint a terv akár 11 gigawattnyi energiát is termelhet, vagyis ugyanannyi energiát, mint amennyit 10 atomreaktor szolgáltatna.

Vannak azonban kivételek, például olyan telkek, amelyek építészeti, környezetvédelmi, örökségvédelmi vagy egyéb bizonyítottan korlátozó tényezőkkel rendelkeznek, és azok a parkolók is mentességet élvezhetnek, amelyeknek legalább a fele fák által árnyékolt. A 7,5 tonnánál nagyobb tömegű nehéz tehergépjárművek parkolói nem kötelezhetők a napelemek telepítésére, és az olyan napelemtelepítések is mentesülhet, amelyek „gazdaságilag elfogadható feltételek mellett nem teljesíthetők”.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Ennek ellenére Franciaországban már számos parkolót felszereltek napelemekkel, többek között folyamatban van egy 17 megawattos létesítmény fejlesztése, amely több mint 11 200 parkolóhelyet fog lefedni a párizsi Disneyland számára. Az új jogszabály a nagy parkolókat célozza, különösen az autópályák és főútvonalak közelében. A napelemek amellett, hogy megújuló energiát biztosítanak, segítenek árnyékolni az autókat a napfénytől, így azok hűvösebbek maradnak.

Ez az egyik eleme Franciaország azon nagyobb céljának, hogy gyorsabban térjen át a megújuló energiára, miután a 2020-as megújulóenergia-célkitűzéseit nem sikerült elérnie, így az EU egyetlen országaként nem teljesítette a kitűzött célokat abban az évben. A parkolókra vonatkozó napelem-követelmények mellett az ország fontolgatja napelemfarmok építését autópályák, mezőgazdasági területek és vasútvonalak közelében.