Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan keressük lehetőségeket, mit és hogy tudunk tenni a fenntartható életmód érdekében. Természetesen tudjuk, hogy mindenki máshol tart ezen az úton, mert ez is egy életre szóló utazás. És azt is tudjuk, hogy mindenkinek mások a lehetőségei. Ami szerintünk fontos, hogy ne a kifogásokat keressük, a „miért ne tegyem meg?!” kérdésre hozzunk érveket, hanem épp fordítva, arra, hogy „miért is ne fogjak hozzá?!”

Éppen ezért most megint olyasmit mutatunk, amit minden nap használunk és könnyen helyettesíthetjük saját magunk által készített verzióval. Ez pedig a házi mosogatószer. Mielőtt jönnének a kifogások. Nem, nem tart sokáig elkészíteni, vakójában csak kb 5-10 perc. Nem, nem drága. Nem bonyolult. Nem körülményes. És igen, ugyanolyan jól működik, mint a kemikáliákkal teli bolti mosogatószer. Az alapanyagokat sem nehéz beszerezni, számos öko-webáruházban megtalálhatóak. Többfajta házi mosogatószer receptet találtam, most azt osztjuk meg, amit épp használunk.

Az alapanyagok:

  • 150 ml víz
  • 200 ml ecet
  • 100 ml decyl glucoside
  • 4 g xantán
  • 4 g citromsav

A xantánt egy nagyobb tálba tesszük, majd kézi habverővel folyamatosan keverve fokozatosan hozzáadjuk a vizet és csomómentesre keverjük. Azután hozzáadjuk a decyl glucoside-t, csomómentesre keverjük és végül az ecetet és a citromsavat. Jól átkeverjük a kézi habverővel, ha nem megfelelő az állaga, óvatosan növelhetjük a xantán mennyiségét, nekem nem volt eddig még rá szükségem.


Mindebből körülbelül 1 liter mosogatószer készült, ami körülbelül 450 Ft-ot kóstált.