A világ óceánjain soha nem látott hőmérsékleti csúcsok tapasztalhatók a vízhőmérsékletek tekintetében, amelyek több mint egy hónapja meghaladják az előző évben mért csúcsokat is. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint a műholdak és bóják adatai azt mutatják, hogy az óceánok hőmérséklete az elmúlt 42 napban folyamatosan emelkedett, ami olyan anomália, amelynek magyarázatával a tudósok is küzdenek. Ez a hőmérséklet-emelkedés aggodalomra ad okot, mivel számos problémához vezethet, többek között a tengerszint felgyorsult emelkedéséhez, a jégsapkák olvadásához és a tengeri ökoszisztémák súlyos károsodásához, például a korallok kifehéredéséhez. Ez a jelenség akár az El Niño időjárási rendszerhez is kötődhetne, aminek a peremén állunk ebben az évben, azonban az El Niño rendszer még nem alakult ki, így ez az időjárási rendszer nem magyarázhatja a legutóbbi gyors felmelegedést, ami ráadásul egy olyan időszakban következett be, amikor az óceán hőmérséklete általában csökken az éves márciusi és áprilisi csúcsok után.

Az El Niño időjárási esemény, egy ciklikus időjárási rendszer a Csendes-óceánban, amelynek globálisan melegítő hatása van, és várhatóan idén következik be. Ez az El Niño-t megelőző példátlan felmelegedés azt jelezheti, hogy az éghajlati válság a vártnál gyorsabban következik be. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy az óceánok hosszú évek óta pufferként működnek az éghajlatváltozással szemben, mivel hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el, és a keletkező többletenergia és hő mintegy 90%-át tárolják, ami tompítja a globális felmelegedés szárazföldre gyakorolt hatásainak egy részét. Egyes tudósok azonban attól tartanak, hogy az óceánok elnyelőképességének határához érkezünk.

Az óceánok felmelegedése több okból is jelentős aggodalomra ad okot. Mivel a tengervíz magasabb hőmérsékleten több helyet foglal el, ez a tengerszint gyorsabb emelkedéséhez is vezethet, ami világszerte hatással van a part menti régiókra. Ezen túlmenően a sarkok melegebb vize felgyorsíthatja a jégsapkák olvadását, ami számos faj kiszorulásához vezethet, és megváltoztathatja az ökoszisztémák egyensúlyát. Emellett a melegebb hőmérséklet súlyos következményekkel járhat a tengeri ökoszisztémákra nézve, mivel a fajok számára nehéz vagy lehetetlen lehet az alkalmazkodás ezekhez a körülményekhez.

Egyes tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ha a felmelegedés folytatódik, az óceánok jóval felülmúlhatják az előre jelzett éghajlati görbét. Megjegyzik azonban, hogy ezt még túl korai lenne kijelenteni. Az éghajlatkutatók először néhány hete kongatták meg a vészharangot, arra figyelmeztetve, hogy az óceán felszínének átlaghőmérséklete április eleje óta elérte a 21,1 Celsius-fokot, ami meghaladta a 2016-ban mért korábbi 21 Celsius-fokos csúcsot. Bár a hőmérséklet napról napra kissé ingadozott, eddig nem mutatta a mérséklődés jeleit, ami aggasztó. (The Guardian)