A fosszilis tüzelőanyagok elégetése legalább kétszer valószínűbbé tette az erdőtüzeket Kanadában, és legalább 20%-kal intenzívebbé a tűzveszélyes időjárást, derül ki egy tanulmányból. A feljegyzések szerint a 2023-as kanadai erdőtűz szezon a legnagyobb és legpusztítóbb, eddig közel 14 millió hektár égett le, ami nagyobb terület, mint Görögország. A tüzek kiterjedése, amely több mint kétszerese a korábbi rekordnak, több mint egy tucat halálos áldozatot követelt és több ezer evakuálást okozott, és olyan füstfelhőt bocsátott ki, amely egészen Norvégiáig terjedt, júniusban pedig egy időre narancssárgára színezte az eget New York City felett.

Kanadai, brit és holland tudósok elemezték a kanadai Québec tartományban május és július között tomboló tüzeket okozó körülményeket, és megállapították, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése által kiváltott klímaválság legalább kétszer valószínűbbé tette a tüzeket, és legalább 20%-kal intenzívebbé a tűzveszélyes időjárást.

Az új tanulmány a tűz időjárási indexét vizsgálta, egy olyan mérőszámot, amely a hőmérséklet, a szélsebesség, a páratartalom és a csapadék kombinációjával méri az erdőtüzek kockázatát, és azt találta, hogy a májustól júliusig tartó quebeci csúcsidőszakban, amikor rengeteg tűz keletkezik, az éghajlati válság miatt megduplázódott az esélye. A tüzek ebben a csúcsidőszakban 20%-kal intenzívebbek is voltak az éghajlati válság miatt.

Bár az éghajlatváltozás önmagában jellemzően nem gyújt hatalmas erdőtüzeket, azáltal, hogy kiszárítja a növényzetet, elősegíti a tüzek kialakulását. A nyár korai szakaszában ideálisak voltak ehhez a feltételek, mivel Kanada májusi és júniusi országos hőmérsékleti rekordja 0,8 Celsius-fokkal megdőlt, ami az alacsony páratartalommal és a hótakaró zsugorodásával együtt elősegítette a tüzek gyors terjedését Kanada-szerte.

Philippe Gachon, az Université du Québec à Montréal kutatója elmondta, hogy a hótakaró hagyományosan korlátozta az erdőtüzek kiterjedését Kanadában, de ez kezd megváltozni.

„Idén a magas hőmérséklet május folyamán gyors olvadáshoz és a hó eltűnéséhez vezetett, különösen Québec keleti részén, ami szokatlanul korai erdőtüzeket eredményezett. A hó folyamatos elvesztése a melegedő éghajlatban azt jelenti, hogy az erdőtüzek minden évben sokkal több napon át fognak égni Kanadában.”

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az Egyesült Államokat, Európát és Kínát idén sújtó hőhullámok szinte lehetetlenek lettek volna az éghajlati válság által okozott körülmények nélkül.

Az összefoglaló a Guardian alábbi cikkéből készült: https://www.theguardian.com/world/2023/aug/22/climate-change-canada-wildfires-twice-as-likely