Közel 1000 madárvédelmi és ismeretterjesztő eszközt helyezett ki 10 hazai településen a „Madárbarát település mintaprojekt” keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az MME által kiírt pályázatra 53 település jelentkezett, és végül 10 nyertes települést hirdettek ki, amelyek részesülnek a madárvédelmi program eszközeiből.

Az MME 2022 májusában hirdette meg a Madárbarát település mintaprojektet, amelyre olyan települések pályázhattak, ahol kevés vagy egyáltalán nem történt madárvédelmi beavatkozás. Ezen pályázat keretében összesen 10 nyertes települést vagy településrészt látott el madárvédelmi és denevérvédelmi eszközökkel, valamint szaktanácsadással és tanösvénnyel az MME. Az eszközök kihelyezése már minden településen megtörtént.

A pályázaton nyertes települések:

  • 500 fő népességig – Lócs, Halastó
  • 501-1500 fő népességig – Sümegcsehi, Csincse
  • 1501-5000 fő népességig – Pilisborosjenő, Rácalmás
  • 5001-100000 fő népességig – Komárom, Encs
  • 100 001 fő felett – Győr – Ménfőcsanak, Budapest 22. kerület

A projekt megvalósítása előtt gondos tervezés zajlott. Az MME helyi csoportjainak önkéntesei és szakemberei együttműködve mérték fel az igényeket és lehetőségeket, hogy minden helyszín a legmegfelelőbb eszközöket kapja, és a természetvédelmi célokat is elérjék. A projekt nagyságát jól érzékelteti, hogy összesen 672 különböző típusú odú, 10 fecskelakótelep 320 fecskefészek, 250 kg méhlegelő magkeverék és 200 ismertető tábla gazdagítja a nyertes településeket. Az eszközök kihelyezésében az MME helyi csoportjainak önkéntesei is segítettek.

A mintaprojektben részt vevő településeknek kötelezően 5 évig kell karbantartaniuk és ellenőrizniük az eszközöket. Az odúk ellenőrzésénél az MME munkatársai és a helyi csoportok önkéntesei is segítséget nyújtanak.

A Madárbarát település mintaprojektet a LIFE NGO4GD/HU/000037 „Közösen a természetért” elnevezésű projekt támogatja.