Több, mint a háromnegyede a világ éghajlatváltozással szemben legérzékenyebb területeinek Kínában található. Pontosan 16 a legérzékenyebb 20 közül.

A hétfőn közzétett adatok szerint Kínában található a világ 20, az éghajlatváltozással szemben legérzékenyebb régiója közül 16, ezek közül néhány, amelyet az emelkedő vízszint és a szélsőséges időjárás veszélyeztet, a világ legfontosabb termelési központjai közül kerül ki – állapítja meg egy most megjelent tanulmány. De Kína mellett Florida állam is a legveszélyeztetettebb régiók között van.

Az XDI klímakockázatokkal foglalkozó szakemberei világszerte több mint 2600 régiót vizsgáltak meg, és éghajlati modellek, valamint időjárási és környezeti adatok segítségével értékelték, hogy 2050-ig milyen gazdasági károkat okozhat a hőmérséklet emelkedése. A tanulmány az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete által kidolgozott forgatókönyv szerint az évszázad végére várható 3 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést veszi alapul.

Az adatokból kiderült, hogy a világgazdaság néhány központját katasztrofális veszély fenyegeti, mint például a tengerszint emelkedése, a folyók áradása és az erdőtüzek, amelyek az ingatlanárak csökkenését és a beruházások visszaszorulását is eredményezhetik.

Az erősen iparosodott, és Kína tengerparti részén elterülő Jiangsu tartományt, amely az ország GDP-jének tizedét adja, a világ legveszélyeztetettebb területeként rangsorolták, amelyet a szomszédos Shandong és a fő acélgyártó bázis, Hebei követ. Az árvízveszélyes központi Henan tartomány a negyedik volt.

Kapcsolódó cikk

A globális gyártás Ázsiába való áthelyeződése az infrastrukturális beruházások jelentős növekedését eredményezte a már amúgy is sérülékeny régiókban Kína-szerte, ami még érzékenyebbé teszi az országot az éghajlatváltozás hatásaira – állítják a kutatók. „Az infrastrukturális beruházások inkább azokra a területekre koncentrálódtak, amelyek hagyományosan nagyon magas kockázatúak – a folyódelták, a tengerparti övezetek és a viszonylag sík területek” – tették hozzá. A legveszélyesebb nem kínai régió Florida volt a 10. helyen, míg Kalifornia a 19., Texas a 20., New York pedig a 46. helyen áll. Indiából kilenc terület is bekerült az első 50 közé.

Bár az éghajlat valószínűleg egyre inkább meghatározóvá válik a tőkeáramlás szempontjából, még nem tudni, hogy ez elriasztja-e a befektetéseket a sérülékenyebb régiókban – mondta Karl Mallon, az XDI társalapítója. „Még sok kutatás van hátra addig, ameddig meg tudjuk mondani, hogy melyek azok a területek a világon, amelyek potenciálisan alkalmazkodnak a változáshoz és védhetőkazok ellen, és melyek azok a területek, amelyekről valószínűleg idővel lemondunk” – tette hozzá. (Via – CNN)

Kiemelt kép: Elárasztott terület az Egyesült Államokban – Fotó: Kelly Sikkema on Unsplash