Európa nagy részén jelenleg az éghajlatváltozás okozta téli aszály a jellemző, ami egyre nagyobb aggodalmat kelt a térség kormányainak körében az otthonok, a mezőgazdasági termelők és a gyárak vízellátásának biztonsága miatt szerte a kontinensen – erről a The Guardian nemrégiben megjelent cikkében számolt be. Az írás kiemeli a helyzet súlyosságát Európa különböző részein, többek között Dél-Franciaországban, ahol a csapadékhiány miatt a Montbel-tó 80%-ban kiürült, és Észak-Olaszországban, ahol a Garda-tó vízszintje 70 cm-rel alacsonyabb az átlagosnál. A jelentésben az áll, hogy a Rajna sekély vize Németországban megzavarja az uszályforgalmat, és arra kényszeríti a Közép-Európába tartó hajókat, hogy csupán fél tárolókapacitással rakodjanak, míg Katalóniában, Barcelonában leállították a parkok öntözését.

Az ausztriai Grazi Műszaki Egyetem januárban közzétett egy tanulmányt, amely arra a következtetésre jutott, hogy Európában 2018 óta szárazság van, és a vízhelyzet mostanra „nagyon bizonytalanná” vált. Torsten Mayer-Gürr, az egyik kutató megdöbbenésének adott hangot a helyzet miatt, mondván, soha nem gondolta volna, hogy Európában, különösen Németországban vagy Ausztriában a vízellátás és ellátottság problémává válik. A World Weather Attribution szolgálat is arról számolt be, hogy az ember okozta éghajlatváltozás miatt az északi féltekén legalább hússzor valószínűbbé vált az aszály, és arra figyelmeztetett, hogy a globális felmelegedéssel egyre gyakoribbá válnak az ilyen szélsőséges időszakok.

Az Európai Aszálymegfigyelő Intézet szerint Európában a 2018-as és 2020-as évhez hasonlóan ismétlődnek az aszályos események, és a csapadékhiány. A jelenlegi hiány Európa egyes részein megnehezítheti a különböző természetes és mesterséges tárolók vízszintjének helyreállását a nyár kezdete előtt. A helyzet miatt számos kormány kritikus vízhiányra figyelmeztet, mivel a hőhullámok és a csapadékhiány miatt a folyórendszerek kimerülőben vannak.

Franciaországban különösen súlyos a helyzet, ahol az állami, a Météo-France jelentése szerint legalább a hónap végéig semennyi, vagy csak kevés csapadék várható. A tavaly nyári aszályt az antropogén éghajlatváltozás okozta, és a francia CNRS tudományos kutatóközpont szerint az idei téli aszály „ugyanezekkel a jellemzőkkel bír”. A francia kormány válságtervet dolgoz ki a vízhiány kezelésére, amely állítólag idén elkerülhetetlenül „vízhiány okozta problémákhoz” vezet: az ország mind a hét nagy vízgyűjtő területén utasították a helyi hatóságokat, hogy kezdjék meg a vízkorlátozások érvénybeléptetését.

Spanyolországban 2022 januárja óta szintén szárazság van, Katalóniában a hatóságok nemrég törvényeket vezettek be a mezőgazdasági és ipari vízfelhasználás csökkentésére, valamint az egy lakosra jutó átlagos napi vízellátás csökkentésére. Rubén del Campo, a spanyol állami meteorológiai ügynökség, az Aemet szóvivője elmondta, hogy a helyzet a következő hónapokban sem mutatja a javulás jeleit, hozzáteszi, a legsúlyosabban érintett területek az ország északi harmada, valamint Andalúzia és Kasztília-La Mancha déli részei.

A helyzetre reagálva a kormányok különböző megoldásokat keresnek, többek között a mezőgazdasági öntözés korszerűsítését, a szennyvíz újrahasznosításának fokozását és az elszivárgásból eredő veszteségek csökkentését. Emmanuel Macron francia elnök „józansági tervet” sürgetett a víztakarékosság érdekében, és figyelmeztetett, hogy a „bőség ideje” véget ért. A szakértők szerint azonban az elkövetkező hónapok döntő fontosságúak lesznek, és még nem tudni, hogy ezek az intézkedések mennyire lesznek sikeresek a növekvő vízválság kezelésében.

Hazai vonatkozása is van az európai jelentésnek: Josef Eitzinger meteorológus, a bécsi Meteorológiai és Klimatológiai Intézet munkatársa a dpa hírügynökségnek nyilatkozott: „Ha az idei tavaszi időjárás hasonló lesz a 2022-eshez, a szárazság jelentősen fokozódni fog”. Ezzel utalt arra, hogy az Ausztria és Magyarország határán fekvő Fertő-tó, az egyik legfontosabb vízforrás a területen, ami jelenleg történelmi léptékben alacsony vízszintet mutat.

Kiemelt kép: aszályos terület – fotó: Jody Davis – Pixabay