Világszinten az édesvíz iránti kereslet 40%-kal fogja meghaladni a kínálatot 2030-ra – mondta Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlése 77. ülésszakának elnöke. Kőrösi ezt a vészjósló előrejelzést egy genfi sajtótájékoztatón tette az ENSZ közelgő vízügyi konferenciájáról, amelyet 2023. március 22-24. között rendeznek New Yorkban.

A történelem során először az emberi civilizáció átlépte a vízzel kapcsolatos bolygószintű határt – magyarázta Kőrösi. Ez azt jelenti, hogy a vörös zónában vagyunk, a világ számos részén a víz iránti kereslet már most meghaladja a kínálatot. Ráadásul az éghajlatváltozás hatásainak 80%-a a vízen keresztül jelentkezik, ami azt jelenti, hogy sok ország egyszerre háromféle vízválsággal küzd: túl sok, túl kevés, vagy túl szennyezett víz a felhasználáshoz vagy iváshoz.

E válság kezelése érdekében Kőrösi átalakított vízgazdálkodási politikát és gyakorlatot sürgetett. Beszélt a közelgő ENSZ vízügyi konferenciáról is, amely 1977 óta az első teljes körű vízgazdálkodási konferencia lesz. A konferencia célja, hogy meghatározzák a vízválság kezelésére irányuló erőfeszítéseket, és a világot a vízválságból a vízbiztonság felé tereljék.

A víz nemcsak az emberi túléléshez, hanem az élelmezésbiztonsághoz is elengedhetetlen. Kőrösi szerint 2030-ra a megtermelt gabona mintegy 40%-ának olyan földekről kell majd származnia, amelyeken a jelenleginél súlyosabb aszályok pusztítanak. Ez a helyzet különösen súlyos Afrika szarván, ahol a régió már a hatodik egymást követő száraz évszakot éli át, ami tovább mélyíti a térségben élő emberek millióinak aszályos válságát.

A vízválságban érintettek megsegítése érdekében Kőrösi reméli, hogy március 24-ig mind a 193 tagország határozott politikai elkötelezettséget vállal. Reméli továbbá, hogy a vállalatok, a tudományos közösség és a szociális ágazat is erőteljesen együttműködik. Az ENSZ vízügyi konferenciájának végső soron az a célja, hogy a világ a vízügyi konfliktusoktól a vízügyi együttműködés felé, az információhiánytól a tényeken alapuló, adatokkal alátámasztott döntéshozatal felé mozduljon el.

Mindezek mellett a felszín alatti vizektől való függés is óriási, a globális városi lakosság közel fele ma már felszín alatti vízforrásokat használ napi szükségleteinek kielégítésére. Az édesvíz iránti növekvő kereslet és a felszín alatti vízforrások kimerülése miatt azonban elengedhetetlen az alternatív vízforrások azonosítása és a fenntartható vízgazdálkodási gyakorlatok bevezetése. A vízgazdálkodásra már nem elég helyi vagy regionális kérdésként gondolni; ez egy olyan globális probléma, amely azonnali figyelmet és cselekvést igényel – hangzott el a sajtótájékoztatón.