India megelőzte Kínát, mint a világ legnépesebb országa az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) becslése szerint. Ez az első alkalom, hogy Kínát megelőzték a népesség számát tekintve, amióta az ENSZ 1950-ben elkezdte az ilyen adatok rögzítését.

Az ENSZ világnépesedési előrejelzése szerint India népessége elérte az 1 425 775 850 főt, és ezzel megelőzte Kína népességét. A hír öt nappal azután érkezett, hogy az ENSZ előre jelezte, hogy India népessége idén nyárra megelőzi Kínáét, bár pontos dátumot akkor még nem közöltek.

Az Egyesült Államok továbbra is a harmadik legnépesebb ország, mintegy 340 millió emberrel.

A Világbank szerint India népessége évtizedek óta folyamatosan és gyorsabban nő, mint Kínaé. A 2010-es években India évente legalább 1% körüli növekedési rátáról számolt be, míg Kína népességnövekedési rátája 2021-re mindössze 0,1%-ra süllyedt.

A demográfiai eltolódás azt követően következett be, hogy Kínában évtizedeken át próbálták visszafogni a születések számát, többek között az 1980-as években bevezetett egygyermekes politikával, amelyet 2015-ben töröltek el. Bár az egygyermekes törvény kezdetben segített a növekedés lassításában, Kína mostanra az elöregedő népességgel és a csökkenő születési rátával küzd, ami komoly, a gazdaságuk jövőjével kapcsolatos aggodalmakat váltott ki, mivel Kína munkaereje nem növekszik tovább, sőt esetleg zsugorodhat is.

Eközben az ENSZ szerint India lakosságának negyede 0 és 14 év közötti, míg Kínában ez az arány 17%. Ez arra utal, hogy India viszonylag fiatal népességgel rendelkezik, ami a jövőben gazdasági előnyökkel járhat, ha az ország képes lesz oktatási és munkalehetőséget biztosítani a fiatalok számára.

A hír, hogy India népessége megelőzte Kínáét, jelentős, és mindkét ország jövőjére nézve fontos következményekkel járhat. Miközben India növekvő népessége lehetőséget kínál a gazdasági növekedésre, az országnak olyan kihívásokkal is szembe kell néznie, mint az oktatás és a munkalehetőségek biztosítása a fiatalok számára, valamint a növekvő népesség élelmezése és a szegénység kezelése. Kínának viszont meg kell küzdenie az elöregedő népességgel és a csökkenő születési rátával, ami a jövőben jelentős hatással lehet gazdaságára.

Kiemelt kép: Indiai utca Chennai-ban – fotó: McKay Savage