„Sportágunk veszélyben van” címmel küldött levelet Mikaela Shiffrin a Nemzetközi Síszövetség (FIS) elnökének, Johan Eliaschnak, amelyet rajta kívül számos más síelő is aláírt. Az ok, hogy szerintük a szervezet jelenlegi fenntarthatósági erőfeszítései „elégtelenek”.

Az amerikai sztár, Mikaela Shiffrin a vezetője annak a felhívásnak, amelyet a sportág vezetőinek címeztek, és amiben ara szólítják fel őket, hogy változtassanak a fenntarthatósággal kapcsolatos megközelítésükön, hogy a téli sportok elfogadhatóvá váljanak az éghajlatváltozással egyre inkább tisztában lévő közönség számára.

A hóhiány miatti versenylemondások, a szezon előtti kevesebb edzési lehetőség, „amit a gleccserek ijesztő ütemben történő zsugorodása okoz”, valamint az, hogy már nehézkes mesterséges havat előállítani az emelkedő hőmérséklet miatt, „a közvélemény síelésről alkotott véleménye egyre inkább az indokolatlanság felé tolódik el” – olvasható a levélben.

Kapcsolódó cikk

„Ezért nekünk, a téli sportok közösségének vezető szerepet kell vállalnunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és sportágunkat minél hamarabb klímasemlegessé kell tennünk. Ehhez progresszív szervezeti fellépésre van szükségünk” – fogalmaztak.

A levelet aláírók felszólították a FIS-t, hogy kötelezze el magát amellett, hogy 2035-re vagy akár korábban is működése és minden eseménye tekintetében érje el a nettó zéró kibocsátást, 2030-ra pedig az 50%-os kibocsátáscsökkentést, valamint hozzon létre egy fenntarthatósági osztályt és garantálja a teljes átláthatóságot.

Azt is követelték, hogy tegyenek erőfeszítéseket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére egy „földrajzilag ésszerű versenynaptár” létrehozásával, hogy az észak-amerikai fordulót egyhuzamban rendezhessék, ami szerintük „körülbelül 1500 tonnával csökkentené a CO2 kibocsátást”.

Kiemelt kép: síelő a hegygerincen -Fotó: Clement Delhaye – Unsplash