A fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok már évtizedekkel ezelőtt szemet vetettek az Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumra. A különleges természeti érték védelméért folytatott kampány ugyan nemrég jelentős győzelmet aratott, de a harc még messze nem ért a végéhez.

Az őslakosok vezetői világszerte, gyakran az esélyeik ellenére is jelentős környezetvédelmi győzelmeket aratnak. Most a mindössze 20 éves Quannah Chasinghorse lépett az őslakos földvédők új generációjának tagjai közé. A klímaaktivista és a Vogue modellje ugyanis a Hän Gwich’in törzs szülötte.

Az észak-alaszkai Arktiszi Nemzeti Vadrezervátum, amely a gwich’in nép – valamint a jegesmedvék, jávorszarvasok, hiúzok és sasok – otthona, szent földnek számít. Ők „Iizhik Gwats’an Gwandaii Goodlit”-nek (A szent hely, ahol az élet kezdődik) nevezik.

Kapcsolódó cikk

Chasinghorse és édesanyja a Gwich’in kormányzóbizottsággal együtt régóta kampányolnak a 20 millió hektáros menedék védelméért. A part menti síkságot évtizedek óta különösen fenyegetik a fosszilis tüzelőanyagok kiaknázására tett kísérletek. Ez a vadregényes terület a Porcupine karibu csorda (egy szarvasfajta) elsődleges ellőhelye, amely körül a gwich’in kultúra forog, és amelytől a gwich’inek élelmezése függ.

„Anyukám már fiatal koromtól kezdve megtanított arra, hogy hogyan kapcsolódunk egymáshoz, a közösségünkhöz és a földhöz” – írta Chasinghorse egy, a CNN-nek írt cikkében. „Ha úgy nősz fel, hogy kapcsolatban vagy a földdel, természetes, hogy meg akarod védeni, mert a föld a részed”.

Az itt élő emberek több évtizeden keresztül pereket indítottak a fúrást megkísérlő olajvállalatok ellen, és célba vették az őket finanszírozó pénzintézeteket. Ez a gazdasági ellehetetlenítő kampány nagy sikert aratott, 29 bank és 14 biztosító fújt visszavonulót és jelentette ki, hogy nem finanszíroz fúrásokat a régióban.

2020-ban Joe Biden amerikai elnök aláírta a „Sarkvidéki Nemzeti Természetvédelmi Menedékben folytatott olaj- és gázipari tevékenységre vonatkozó ideiglenes moratóriumot” elrendelő rendeletet, amely három olajvállalatot arra késztetett, hogy véglegesen felmondja fúrási szerződéseit. Ez hatalmas előrelépés a régóta kizsákmányolt vadon számára, bár a menedékhelyen kívüli területeken továbbra is terveznek bányászati tevékenységet a kitermelő cégek. (positive.news)

Kiemelt kép: Caribou borjú a Hulahula folyó mentén az alaszkai Sarkvidéki Nemzeti Természetvédelmi Menedékben – Fotó: Danielle Brigida