A gombák a bolygó leghihetetlenebb élőlényei közé tartoznak. Talajt termelnek, megemésztik a szennyező anyagokat, sőt még a gyógyszerek és az élelmiszerek előállításában is segítenek.

A petíció szerint a Földön élő növények több mint 90 százaléka szimbiózisban élő gombáktól függ. Bár a gombák a mai földi élet igen fontos részét képezik, összességében viszonylag keveset tudunk a gombákról, és nem fordítunk túl sok figyelmet vagy időt a védelmükre. Szerencsére egy egyszerű hozzáadott kategória ezt orvosolhatja, és biztosíthatja ezt a védelmet.

A petíciót indító tudósok azt állítják, hogy az emberi élet csak a gombáknak köszönhetően kezdődött és fejlődött ki. Eszerint az, hogy a növények 500 millió évvel ezelőtt egyáltalán kijutottak a vízből, az a gombák érdeme volt, amelyek segítettek a növényeknek azzal, hogy a már akkor létező gyökérrendszerük segítette a növénykezdeményeket, amíg azok ki nem tudták fejleszteni a saját gyökérzetüket az evolúció során.

Sajnos, mivel a gombák nem illeszkednek tökéletesen a „növényvilág” vagy az „állatvilág” kategóriájába, a nagy természetvédelmi szervezetek figyelmen kívül hagyják őket. A gombáknak azonban védelemre van szükségük, különösen a gombaölő szerekkel és a műtrágyákkal, de a szántással, az erdőirtással és az éghajlatváltozással szemben is. Védelmeznünk és tovább kell tanulmányoznunk ezeket a csodálatos organizmusokat!

Ahhoz, hogy Ön is csatlakozni tudjon ehhez a kezdeményezéshez, ezt a petíciót kell aláírnia:

A gombákat sokáig elhanyagolták a természetvédelemben. Változtassunk ezen!