Rendkívüli téli hőhullám tombolt az Andok dél-amerikai vonulatain, ennek során a hőmérséklet 37 °C-ra emelkedett. Ez az említett területen és ebben az időszakban is példátlan esemény aggodalmat keltett a helyi tudósok és kutatók körében, akik most figyelmeztetést adtak ki az ilyen szélsőséges időjárási minták lehetséges következményei miatt. Szerintük az ember által okozott éghajlati zavarok és az El Niño jelenség kombinációja vezetett ehhez a riasztó felmelegedési tendenciához, amely a régió ökoszisztémájára, vízkészletére és az emberek megélhetésére nézve borús jövőt vetíthet előre.

Emelkedő hőmérséklet és szokatlan jelenségek

A probléma középpontjában a chilei Andok középső része áll, ahol a hőmérő higanyszála elérte a szokatlan 37°C-ot. Raul Cordero, a Groningeni Egyetem klímakutatója szerint, az ilyen módon emelkedő hőmérséklet a globális felmelegedés, az El Niño jelenség és a helyi keleti széllökések – a köznyelvben „Terral-szélnek” nevezett – bonyolult kölcsönhatásának eredménye. Ezek a szelek, amelyek arról ismertek, hogy száraz és forró időjárást hoznak a régióba, súlyosbították a globális felmelegedés és az El Niño hatásait, súlyosbítva az éghajlati zavarok által már meglévő körnezeti kihívásokat.

A hóolvadásra és vízkészletre gyakorolt hatás

A téli hőhullám következményei, mint az várható, túlmutatnak a közvetlen hőmérsékleti rekordokon. Az Andokban a 3000 méter alatti magasságban felolvadó hó döntő szerepet játszik a folyásirányban levő völgyek tavaszi és nyári vízellátásában. Az olvadó hó alapvető vízforrásokat biztosít ezeknek a régióknak, és ennek a kényes egyensúlynak a megbomlása messzemenő következményekkel járhat mind az ökoszisztémákra, mind az emberi közösségekre nézve. Ha a hótakaró a magas hőmérséklet miatt idő előtt elolvad, az vízhiányt okozhat a szokásos olvadási időszakban, ami nemcsak a lakosok mindennapi életére, hanem az ettől az értékes erőforrástól függő mezőgazdasági rendszerekre is hatással van.

Példátlan hőség és a csapadékminták

A szokatlan hőhullám nem korlátozódik egyetlen időjárási állomásra vagy régióra. Egy több, 1000 méter feletti magasságban található meteorológiai megfigyelőállomáson is több mint 35°C-os hőmérsékletet mértek. Az „Extreme Temperatures Around The World” blog számolt be erről az anomáliáról, kiemelve a melegedési tendencia széles körű kiterjedését a régióban. Marcos Andrade, az Universidad Mayor de San Andrés légkörfizikai igazgatója kiemelte, hogy ez a kiszámíthatatlan éghajlati minta túlmutat Chilén, és érinti az Andok-fennsík Bolíviában és Peruban található területeit is. Az ezekben a régiókban a közelmúltban tapasztalt aszályok és hőmérsékleti rekordok tanúskodnak a már most is tartó és a jövőben is várható széles körű változásokról.

A hőhullámok következményei már most is éreztetik hatásukat Dél-Amerikában. Uruguay fővárosában, Montevideóban a víztározók kimerülőben vannak, a csapvíz pedig ihatatlanná vált, ami megelőlegezi a közelgő vízválságot. A természet és az emberi szükségletek közötti kényes egyensúly feszül, és a változó környezethez való alkalmazkodást elősegítő intézkedések egyre inkább létfontosságúvá válnak. Karla Beltrán környezetvédelmi tanácsadó hangsúlyozta, hogy ez a hőhullám összhangban van az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi jelentésével. Ez még inkább megerősíti, hogy sürgősen szükség van proaktív stratégiára a magas hőmérséklet okozta fenyegető katasztrófák enyhítésének érdekében.

Jövőbeli előrejelzések és a cselekvés szükségessége

Chico Geleira, egy neves klimatológus és oceanográfus professzor mély aggodalmának adott hangot a mostani hőhullám során tapasztalt riasztó tendenciák miatt. A déli féltekén lévő magasnyomású rendszerek erősödésére mutat rá ebben a nyilatkozatában, mint a hőhullámokat és a szélsőséges időjárási eseményeket felerősítő kritikus tényezőre. Ez a mintázat, összefonódva a folyamatban lévő éghajlatváltozással, óriási kihívást jelent az elkövetkező évtizedekre. Geleira aggodalmai felhívásként szolgálnak arra, hogy sürgős cselekvésre, azonnali globális erőfeszítésekre van szükség az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében, és olyan stratégiák végrehajtására, amelyek biztosítják a sebezhető régiók, például Dél-Amerika ellenálló képességét. (The Guardian)

Kiemelt kép: Zöldellő Andok – Forrás: Wikimedia