Az embereket ijesztgető varjakra figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az április végétől kezdődő és akár június közepéig is tartó időszakban, a dolmányos varjak fiókareptetésekor előfordulhatnak olyan esetek, amikor a szülők megvédik a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat. Ezek a támadások természetes és kiszámítható viselkedések, és általában nem jelentenek nagy veszélyt az emberekre, de mint hamarosan elmondjuk, ezek ellen is lehet védekezni. Azonban ennél akár félelmetesebb támadásokat tapasztalhatunk az otthon felnevelt, majd elszabaduló varjúféléknél, itt elsősorban a vetési varjakról van szó. Európában alig él olyan madár, amely támadásával közvetlen sérülést okozhatna az embereknek, de az ijesztő jelenetek miatt járulékos balesetveszélynek lehetünk kitéve, például ha valaki megijed és leesik a fáról, vagy kiszalad az úttestre.

A Madártani és Természetvédelmi Egyesület azt tanácsolja, hogy az emberek hasonlóan kell, hogy viselkedjenek, mint a nekik rontó kutyákkal szemben. Ne fussunk el, forduljunk szembe az állattal, mutassuk magunkat nagyobbnak és félelmetesebbnek, és kiabáljunk rájuk. Rámenősebb madarak esetén nyugodtan használjuk védekezésre a kezünk ügyében lévő tárgyakat, például szatyrot, kézitáskát, kabátot vagy esernyőt, majd hátráljunk el. Ha elég bátrak vagyunk, sokat segíthetünk a kevésbé hősies embertársainkon azzal, ha a rossz helyre tévedt varjúfiókát a látótávolságon belül lévő bokros, fás területre visszük. Ilyenkor az izgatott szülők minket követik, de az addig „megközelíthetetlen” épület és járda pedig ismét használhatóvá válik.

Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól kell tartanunk, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komoly kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat (vagy a fészküket) kerüljük el.

Kiemelt kép: vetési varjú – fotó: Alexa