Több száz gyümölcsfát ültetnek Birmingham környékén a biológiai sokféleség, az élelmiszertermelés és a közegészségügy fellendítése érdekében.

Bár mára már nem ez az első dolog, ami a közép-angliai Birminghamről az eszünkbe jut, de egykoron Anglia második városa körül gyümölcsfák álltak, ami miatt a „virágokkal körülvett város” becenevet kapta. Ez a becenév mára kikerült a köztudatból, amihez jelentősen hozzájárult, hogy a fákat kitépték, hogy helyet csináljanak a házaknak és gyáraknak, az ipari forradalom gépházainak. A National Trust, egy természetvédelmi jótékonysági szervezet szerint Birmingham az 1900-as évek óta elveszítette gyümölcsöskertjeinek 85 százalékát.

Ezen a héten azonban új projekt indult el, amelynek célja, hogy visszahozza a gyümölcsfavirágzást. Kedden a tervben szereplő 600 gyümölcsfa közül elültették az elsőt a 11-es busz útvonala mentén. Ez a járat amely körbejárja a várost, és amely a leghosszabb buszútvonalnak számít Európában.

A National Trust a fákat az útvonal mentén élő lakosoknak, közösségi csoportoknak és iskoláknak adományozta, és hangsúlyozza, hogy a projekt „fontos örökséget hoz létre a város számára”. „A virágzás nemcsak gyönyörű, hanem a környezetünk – és az emberek – jólétéhez is elengedhetetlen” – mondta Lucy Reid, aki a projektet vezeti. „Nagyszerű a beporzóknak, például a méheknek, amelyek segítenek a fáknak gyümölcsöt termelni, és a fák a szén megkötésével és az oxigén termelésével a belélegzett levegő tisztításához is hozzájárulnak.”

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Reid hozzátette: „A város terjeszkedése miatt a gyümölcsösök száma Birminghamben 85 százalékkal csökkent – ez körülbelül 10 nagyobb bevásárlóközpont területének felel meg. Ez a projekt segít visszahozni valamennyit ebből a virágtakaróból”.”

A projektben részt vevők között vannak a Hodge Hill College diákjai is. Garry Griffin, a középiskola építésvezetője elmondta: „Nagyszerű, hogy a diákokat is bevonjuk, így jobban megértik a természeti környezetünket, és azt, hogy miért fontos vigyázni rá.”

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A birminghami virágosítási projekt a National Trust által működtetett program legújabb állomása, amelynek keretében az Egyesült Királyság nagyvárosaiban fákat ültetnek. Elsőként a kelet-londoni London Blossom Gardent hozták létre. Ez 2021 májusában nyílt meg, hogy emléket állítson azoknak, akik a koronavírus miatt vesztették életüket. Gyümölcsfákat ültettek más városokban is, többek között Plymouthban, Nottinghamben és Newcastle-ben.

Kiemelt kép: Birmingham botanikai kert