„A fúziós gyújtás laboratóriumban történő megvalósítása az emberiség által valaha is megoldott egyik legjelentősebb tudományos kihívás, amelynek elérése a tudomány, a mérnöki tudomány és mindenekelőtt az emberek diadala” – mondta Dr. Kim Budil, az LLNL igazgatója. „E küszöb átlépése az a vízió, amely 60 évnyi elkötelezett törekvésünket vezérelte – a tanulás, az építés, a tudás és a képességek bővítésének folyamatos folyamata, majd a felmerülő új kihívások leküzdésének módjainak megtalálása. Ezek azok a problémák, amelyek megoldására az amerikai nemzeti laboratóriumokat hozták létre”

A fúzió az a folyamat, amelynek során két könnyű atommag egyetlen nehezebb atommaggá egyesül, nagy mennyiségű energiát felszabadítva. Az 1960-as években az LLNL úttörő tudósainak egy csoportja felvetette, hogy lézerrel laboratóriumi körülmények között is elő lehet idézni a fúziót. John Nuckolls fizikus vezetésével – aki később 1988 és 1994 között az LLNL igazgatója volt – ebből a forradalmi ötletből lett az inerciális magfúzió, amely több mint 60 évnyi kutatás és fejlesztés kezdetét jelentette a lézerek, az optika, a diagnosztika, a céltárgyak gyártása, a számítógépes modellezés és szimuláció, valamint a kísérleti tervezés területén.

Az áttörésről rengeteg cikk jelent meg, de a cikkünk megjelenésének apropója, hogy felkerült az LLNL oldalára egy nagyszerű videó, amiben részletes magyarázatot adnak a folyamatról, és amely most nálunk is megtekinthető:

Kiemelt kép: Lawrence Livermore National Laboratory