Sokszor hallottuk már, hogy az öblítő csak reklámfogás, nincs szükség rá a mosáshoz. Valahogy mégis használjuk, mert azt tanították, hogy kell. Pedig azon kívül, hogy nem javítják a mosás folyamatát, rettenetesen károsak is. Az öblítők biológiailag nehezen lebonthatók, ráadásul mérgezőek a vízi élőlényekre. A gyártók emellett olyan illatanyagokat tesznek bele, amik benne maradnak a textíliákban és a bőrrel érintkezve allergiát okozhatnak. És ha ez nem lenne még elég, a mosógépnek sem tesznek jót.

Azt javasoljuk ezért, hogy aki környezettudatos, ne vásároljon több öblítőt. Mit használjunk helyette, ha nem szeretnénk az illatos textíliákról lemondani? Készítsünk magunknak házi öblítőt. Nem kerül sokba, nem kell hozzá sok összetevő és pillanatok alatt kész van. És ami még fontosabb: környezet- egészség és mosógépbarát.

Hozzávalók:

Egy műanyag flakon, vagy bármilyen zárható üveg vagy flakon

Langyos víz

Ecet vagy citromsav

Mosóparfüm vagy illóolaj

Mi egy korábbi 750 ml-es flakont használunk az öblítőnek, abban szoktuk előre elkészíteni az öblítőt. Ecet használatakor egy nagyobb bögre ecetet töltünk ki, ez kicsit több mint 3 deci, a maradékot öntjük fel vízzel. Citromsav esetén 5 teáskanál citromsavat teszünk a vízbe. Mosóparfümöt nem szoktunk használni, helyette illóolajat, de az arány mindkét esetben ugyanaz. Javasoljuk a teafa és levendula illóolajat használatát. A teafa fertőtlenít, a levendula illatot ad. Összesen 30 csepp illóolajat megy a flakonba. Ezzel kész is van az öblítő.

Ezzel egy 7,5 decis öblítő ára körülbelül 80-100 forint.