Charlotte McConaghy első klímaregényét, az Utolsó vándorlást már bemutattuk a podcastban. Abban a könyvében egy titokzatos nő, Franny az utolsó sarki cséreket követi nyomon, a végső vándorlásukon Grönland partjaitól az Antarktisz olvadó jégmezőiig. Miközben követjük Frannyt az utazása során, nemcsak életét ismerjük meg, ami ide vezette, de azt is hogyan jutott oda az emberiség, hogy a klímaváltozás miatt eltűntek az állatok a bolygóról. A 2021-ben megjelent új könyvében egy másik oldalról mutatja meg nekünk az írónő a természet csodálatosan egymásra épülő harmonikus, de törékeny rendszerét, és hogy mi történik akkor, ha az ember azt felborítja.

Az Egykor ​farkasok éltek ezen a tájon krimi, lélekregény és klímaregény egyben. Ez a hármasság teszi igazán különlegessé a könyvet. Inti Flynn és farkasbiológusokból álló csapata Skóciába utazik, hogy 14 szürke farkast szabadon engedjen. Ahogy a híres Yellowstone-i visszavadasítási projekt, Inti projektje is a környezet helyreállításáról szól. A farkasok évszázadok óta eltűntek a skót felföldről, amivel felborult az ökoszisztéma egyensúlya. Azzal, hogy eltűntek a farkasok, a szarvasok száma túl nagyra nőtt. Ez azért probléma, mert a fák a szarvasok mellett nem tudtak megfelelően fejlődni, aminek következtében csökkent az erdők aránya és ezzel párhuzamosan a biodiverzitás a területen. Mindez azért is különösen fontos, mert az évszázadokkal ezelőtt erdővel borított skót felföld mindössze néhány százalékán van már csak erdő napjainkban a tömeges fakivágások miatt. Az erdőkre és azon belül is a természetes erdőkre és az erdőkben található biodiverzitásra azonban szükség van a klímaváltozás miatt. Az erdők rengeteg szenet kötnek meg a talajban, ami így nem tud a légkörbe kerülni. Ehhez azonban erdők kellenek, az erdőbe pedig ragadozók, például farkasok. A Yellowstone Nemzeti Parkban történt visszavadasítási projekt pedig már bizonyította, hogy a ragadozóknak milyen fontos szerepük van az ökológiai egyensúly fenntartásában.

A történetre visszatérve, természetesen a helyi lakosok nem örülnek a farkasoknak, különösen a juhtenyésztők. Ettől függetlenül Inti Flynn megérkezik a skót kisvárosba csapatával és ikertestvérével Aggie-vel, aki korábban egy bántalmazó férfi felesége volt és a rossz bánásmód miatt jelenleg szinte katatón állapotban van. Az egyik farmer szinte azonnal megöli az egyik farkast a szabadon engedésük után, ami jól mutatja a farkasokkal szembeni ellenállást. Inti farkas-projektjének egyik leghangosabb kritikusa a juhtenyésztő Stuart Burns, akiről széles körben ismert, hogy veri a feleségét. Amikor a történet szerint Inti felfedezi Stuart holttestét, tudja, hogy a farkasokat fogják hibáztatni. Ezen a ponton a sztori krimivé válik, ahol nem tudni ki a bűnös. Intinek mindenáron meg kell védenie a farkasokat, kiderítenie mi történt, miközben saját démonaival és testvérének állapotával is szembe kell néznie.

A regényben mindezen érzelmi nehézségeket még inkább felerősíti, hogy Intinek van egy adottsága, vagy idegrendszeri rendellenessége, ki minek tekinti. Tükör-érintéses szinesztéziája van. Túlzott empátiával rendelkezik, emiatt úgy érzi egy lény érzelmeit, mintha ő maga lenne a bőrükben. Inti ugyanúgy érzi a farkasok szenvedését, félelmét, éhségét. Mintha ő maga élné át mindezt. Ahogy Inti tapasztalásain és érzésein keresztül követjük a cselekményt, fájdalmasan őszinte tükröt kapunk az emberi világról. Kegyetlenséget, erőszakot, és az empátia hiányát találjuk, nemcsak más fajok, de egymás iránt is.

Az Egykor ​farkasok éltek ezen a tájon, ugyanúgy, mint korábbi regénye is azt a problémát vizsgálja, hogyan lehet meggyőzni az embereket arról, hogy törődjenek a természet és az állatok sorsával. Mi szükséges ahhoz, hogy felismerjük, erdők, növények, állatok nélkül mi emberek sem tudunk létezni, hiszen mi is csak egy eleme vagyunk a természet csodálatos és törékeny ökoszisztémájának. Minél hamarabb felismerjük ezt, annál többet menthetünk meg a bolygó ökoszisztémájából.

A könyv az Alxandra Kiadó gondozásában jelent meg.