A Thousand Year Trust egy új jótékonysági szervezet, amelynek célja Nagy-Britannia mérsékelt égövi esőerdőinek megháromszorozása a megfelelő földterületek felkutatásával és a helyi gazdálkodókkal, földtulajdonosokkal és jótékonysági szervezetekkel való együttműködéssel. Merlin Hanbury-Tenison, az afganisztáni háború veteránja az alapítója ennek a non-profit szervezetnek, aki a Bodmin Moorban lévő 120 hektáros (300 hektáros) dombvidéki farmját Anglia és Wales legnagyobb esőerdő-helyreállítási projektjévé alakítja át.

Hanbury-Tenison három afganisztáni kiküldetés után poszttraumás stresszbetegségben (PTSD) szenvedett. Mivel a háza közvetlen szomszádságában levő mérsékelt égövi esőerdő egyedülálló és változatos élővilágában megnyugvást és vígaszt talált, úgy döntött, hogy ezt az élményt most másokkal is meg fogja osztani. Hanbury-Tenison elmondta: „Mindannyian úgy nőttünk fel, hogy az esőerdőket trópusi esőerdőként képzeljük el, és én is így nőttem fel, nem is tudtam, hogy a küszöbömön egy esőerdő van – egy mérsékelt égövi esőerdő, a leglenyűgözőbb élőhely, amely az Egyesült Királyságban található”.

A Thousand Year Trust azt tervezi, hogy megháromszorozza Cornwall 1200-1600 hektárnyi, mérsékelt égövi esőerdőjét, a végső cél pedig az, hogy a következő 30 évben megháromszorozza a fennmaradt esőerdők számát 1 millió hektárra Nagy-Britanniában. A mérsékelt égövi esőerdők ismertsége az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt, miután Guy Shrubsole The Lost Rainforests of Britain (Nagy-Britannia elveszett esőerdei) című könyve a Sunday Times bestsellere lett, és David Attenborough is kiemelte az ilyen élőhelyek egyedülálló jelentőségét a BBC népszerű Wild Isles (Vad szigetek) című televíziós sorozatában.

A mérsékelt égövi esőerdők különösen hatékonyak a szén megkötésében, mivel a lombkoronában sűrű a növekedés, és az epifitonok tartják meg a szenet. Shrubsole, aki a Thousand Year Trust kurátora, elmondta: „Túl sokáig elfelejtettük, hogy egyáltalán birtokában vagyunk ennek az élőhelynek – de mostanra egyre többen ismerik fel csodáit, és úgy tűnik, hogy a közvélemény fantáziáját is megragadta. Ahogy az emberek újra elvarázsolódnak esőerdeink csodáitól, remélem, hogy egyre több gazdálkodó, földtulajdonos és politikus lép fel védelmük és megújításuk érdekében.”

Hanbury-Tenison öt évvel ezelőtt vette át családi farmját, a Cornwallban található Cabillát, és a Londonban végzett munka és a hadseregben eltöltött egy évtized után egyfajta feloldódást érzett az ott még élő mérsékelt égövi esőerdőben. Bár Cabillán 100 000 fát ültetnek a 40 hektárnyi esőerdő kiegészítésére, az erdő helyreállításának 40%-a természetes regenerációval történik majd, a folyamatot a szabadon élő sertések véletlenszerű magszórása és a magok gyökereztetése, valamint a makkokat elásó és így véletlenszerűen tölgyeket ültető szajkók védelme gyorsítja fel.

A gazdaság új bevételi forrásai közé tartozik az agrár-erdészet, a termelt szabadon állatok húsának, valamint a szén-dioxid-kibocsátási kreditek közvetlen értékesítése, a vadgazdálkodás pedig további bevételeket vonzhat a biológiai sokféleség növelése érdekében és az olyan járulékos ökoszisztéma-szolgáltatásokért, mint az árvízcsökkentés és a vízminőség javítása. Hanbury-Tenison elmondta: „Az átlagos hegyvidéki gazdálkodó Bodmin és Dartmoor hegyvidékén jelenleg éves jövedelmének 85-92%-át az EU-támogatásokból kapja. Ezek a támogatások 2028-ig mind megszűnnek. Bár a hivatalosan azt mondják, hogy ezek a gazdaságok életképes vállalkozások, amelyek élelmiszert értékesítenek – ez nem így van, kilenctized részben támogatásokból és szubvenciókból finanszírozzák őket. Az élelmiszertermelés alternatív módjait keressük, amelyek a természetet helyezik előtérbe.”

A Thousand Year Trust célja, hogy földeket vásároljon az esőerdők helyreállítására, de a hegyvidékek visszavadítását egyes régiókban többen kritizálták, mert állítólag elveszik a földeken dolgozó emberek munkáját, bár egy, az újraerdősítési programokat vizsgáló tanulmány szerint a földeken épphogy, mintegy 50%-kal nőtt a munkahelyek száma. Hanbury-Tenison elmondta, hogy a jótékonysági szervezet első számú célja mindig az volt, hogy a meglévő családi gazdaságokkal együttműködve új, a természetet pozitívan érintő módokat ösztönözzön a földművelés ösztönzésére, gazdálkodásra. Úgy véli, hogy a gazdálkodókat és a földtulajdonosokat mindenképpen ösztönözni kell arra, hogy olyan fenntarthatóbb gyakorlatokat alkalmazzanak, amelyek mind a környezet, mind a megélhetésük szempontjából előnyösek.

A The Thousand Year Trust ezt többek között a szén-dioxid-kibocsátási kreditek révén kívánja elérni. Azok a gazdálkodók és földtulajdonosok, akik erdőtelepítést és más természetbarát gyakorlatokat folytatnak, szén-dioxid-krediteket szerezhetnek azáltal, hogy a földjükön lévő talajban és növényzetben megkötik a szenet. Ezeket a krediteket aztán eladhatják olyan vállalatoknak és magánszemélyeknek, akik a szén-dioxid-kibocsátásuk ellensúlyozására törekszenek.

A szén-dioxid-kibocsátási krediteken kívül más potenciális bevételi források is keletkezhetnek az erdősítési és erdősítési projektekből. A helyreállított esőerdők körül például turizmust lehetne kialakítani, ahol a látogatók pedig túrázhatnak, madarakat figyelhetnek meg és élvezhetik a terület természeti szépségét. Ez új munkahelyeket teremthetne, és gazdasági fellendülést hozhatna a régiónak.

Egy másik lehetséges bevételi forrás a biológiai sokféleség nettó nyereségének pénzre váltása. Az Egyesült Királyságban a kormányzatnak az új fejlesztési projekteknek a biológiai sokféleség létrehozásáért nettó nyereségét kell biztosítaniuk, ami azt jelenti, hogy ha olyan élőhelyeket hoznak létre, vagy állítanak helyre, amelyek hasznosak az élővilág számára, akkor a földtulajdonosok, pénzbeli kifizetéseket kaphatnak az általuk nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásokért, például a beporzásért, az árvízvédelemért és a szén-dioxid megkötéséért.

A Thousand Year Trust már megkezdte a helyi gazdálkodókkal és földtulajdonosokkal való együttműködést, hogy felkutassák az erdőtelepítési és vadgazdálkodási projektekhez alkalmas földterületeket. Remélik, hogy a következő 30 évben megháromszorozhatják a mérsékelt égövi esőerdők területét Cornwallban, a végső cél pedig az Egyesült Királyságban található esőerdők területének megháromszorozása 1 millió hektárra.

Az erdőtelepítési és erdősítési projektek jelentős hatást gyakorolhatnak a környezetre, és hozzájárulhatnak az éghajlati válság kezeléséhez. A gazdálkodókkal és földtulajdonosokkal együttműködve a The Thousand Year Trust reméli, hogy fenntarthatóbb jövőt teremthet mind az emberek, mind a bolygó számára. (The Guardian)

Kiemelt kép: Tipikus mérsékeltövi esőerdő – fotó: © John Haynes – geograph.org.uk/p/1633596