A Highlands Rewilding, a Greenpeace egykori igazgatója, Jeremy Leggett által alapított rewilding projekt 10,5 millió fontért megvásárolta az Argyll állambeli Lochgilpheadben található Tayvallich birtokot. A felvásárlást a UK Infrastructure Bank és egy elkötelezett, hosszú távú alapító-finanszírozó jelentős támogatása tette lehetővé. A birtok számos házat és nyaralót, valamint három különböző különleges természetvédelmi területet, öt különleges tudományos érdekű területet és a 811 hektáros Danna árapály-szigetet foglalja magában. A Highlands Rewilding korábban már megszerezte az aberdeenshire-i Beldorney-t és a Loch Ness melletti Bunloitot.

A Tayvallich Initiative üdvözölte az eladást, és kijelentette, hogy örömmel várja a Highlands Rewildinggel való együttműködést. „Mint proaktív közösség, Tayvallich várakozással tekint az új szomszédunkkal, a Highlands Rewildinggel való együttműködés elé, hogy megoldjuk a legsürgetőbb problémáinkat, beleértve a megfizethető lakhatást és a fiatalabbak számára a területen való élet és munka lehetőségének megkönnyítését” – mondta egy szóvivő. „Úgy érezzük, hogy a Highlands Rewilding tervei a természet megújítására helyi munkahelyeket teremtenek, miközben az éghajlati és biodiverzitási vészhelyzetet is kezelik. A Tayvallich Initiative és a Highlands Rewilding fontos előrelépést is elért egy egyetértési nyilatkozat kidolgozásában, amely az első lépés az e célok érdekében való közös munka során”

A Highlands Rewilding azt is bejelentette, hogy elérte az 1 millió fontos crowdfunding célját, miután több mint 570 befektető – akiknek mintegy 40%-a Skóciában él – több mint 920 000 fontot gyűjtött össze a meghirdetett adománygyűjétsen. „Ez figyelemre méltó eredmény, és az emberek természet helyreállítása iránti elkötelezettségéről tanúskodik, amely aktívan küzd a klímaváltozás és a biológiai sokféleség összeomlása ellen” – mondta a Highlands Rewilding szóvivője. „Egy hónap van hátra az adománygyűjtési és crowdfunding-kampányunkból, ezért arra hívjuk mindazokat, akik még adakoznának, hogy csatlakozzanak hozzánk a küldetésünkhöz; csatlakozzanak a reményt szolgáló expedíciós erőnkhöz.”

„Az éghajlat és a biológiai sokféleség összeomlásának világában a társadalmi kohézió lehetetlenné válik, és a vidéki területek, amelyeket e válságok gyakran a legsúlyosabban érintenek, elnéptelenedése tovább zajlik. A mi reményünk, az egyetlen reményünk az, hogy segítünk a természetnek visszavágni, befektetéseket vonzunk az újjáépítéshez, és olyan eszközöket adunk a közösségeknek, amelyekkel alkalmazkodni és boldogulni tudnak a kevésbé természetromboló tájakon.”

A Highlands Rewilding szóvivője szerint a birtok „tőkemágnest jelent a természet helyreállítására”. „Keményen fogunk dolgozni azon, hogy növeljük ezt az elkötelezettséget és a rewilding jelentős mértékűvé váljon” – mondta a szóvivő. „Az élőhelyek gazdag szövevénye hatalmas lehetőségeket kínál a természeti tőke tudományában végzett határterületi munkánk számára, beleértve a skóciai mérsékelt égövi esőerdők helyreállításának nagy lehetőségét, amely létfontosságú és ritka élőhely”.

John Flint, a finanszírozó bank vezérigazgatója elmondta: „A Tayvallich birtokon megvalósuló Highlands Rewilding projekt izgalmas lehetőségeket rejt magában az éghajlat, a biológiai sokféleség és a gazdasági növekedés szempontjából, és örülök, hogy rövid távú pénzügyi támogatást tudunk nyújtani. A bank befektetésének célja, hogy támogassa a magas integráltságú természeti tőkepiacok létrehozásához szükséges tudományos kutatás, a kapott adatok és az abból következő megértés fejlesztését, összhangban a küldetésünkkel, hogy ösztönözzük az innovatív infrastrukturális technológiákat, amelyek elengedhetetlenek lesznek a nettó zéró kibocsátáshoz”. A Tayvallich-birtok Highlands Rewildingnek történő eladása várhatóan növeli az eltökéltséget azzal kapcsolatban, hogy áttörést érnek el a természet visszavadításával kapcsolatban. A Highland Rewilding korábban már megszerezte az Aberdeenshire-i Beldorney-t és a Loch Ness melletti Bunloitot.

Kiemelt kép: Miller Eszter