A World Rewilding Day egy évente megrendezett globális esemény, amit március 20-án tartanak. Ez a nap a természet eredeti vadon fellelhető állapotának visszaállítását célzó mozgalmat ünnepli, és felhívja a figyelmet a természet eredeti állapotának fontosságára bolygónk egészsége szempontjából. A napot különböző tevékenységek, események és kezdeményezések fémjelzik, amelyek mind a természetes ökoszisztémák helyreállítását és a vadon élő állatok és növények élőhelyükre való visszatérését hivatottak elősegíteni.

A World Rewilding a természetes ökoszisztémák helyreállításának és a vadon élő állatok és növények természetes élőhelyükre való visszatelepítésének folyamata. Ez egy olyan koncepció, amely világszerte egyre jobban elterjed, mivel egyre többen ismerik fel a természeti környezetünk megőrzésének fontosságát. Az újratelepítés célja az emberi tevékenység – például az élőhelyek elvesztése, az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés – által leromlott ökoszisztémák egyensúlyának helyreállítása.

A rewilding koncepciója az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor észak-amerikai természetvédők először kezdték támogatni a nagyragadozók, például a farkasok és a medvék természetes élőhelyükre való visszahelyezését. Azóta a rewilding mozgalom egyre nagyobb lendületet vett, és világszerte számos szervezet és magánszemély dolgozik a természetes ökoszisztémák helyreállításán és a vadon élő állatok újbóli betelepítésén. A World Rewilding Day világnapja lehetőséget kínál arra, hogy megünnepeljük ezeket az erőfeszítéseket, és felhívjuk a figyelmet az vadon visszaállításának fontosságára. Végső soron ez a nap a bolygónkon létező élet hihetetlen sokszínűségének és az egyes fajok egészséges ökoszisztémák fenntartásában játszott döntő szerepének elismerésére szolgál. A World Rewilding Day világnapján szervezetek és magánszemélyek világszerte összefognak, hogy előmozdítsák a természetes ökoszisztémák helyreállítását. A tevékenységek az oktatási rendezvényektől és a vadon élő állatokkal kapcsolatos túráktól kezdve az élőhely-helyreállítási projektekig és a közösségi szerepvállalási kezdeményezésekig terjednek.

Az egyik legjelentősebb rewilding-kezdeményezés a nagy húsevő állatfajok, például a farkasok és a medvék populációinak helyreállítása. Ezek a fajok döntő szerepet játszanak az egészséges ökoszisztémák fenntartásában a növényevő populációk szabályozásával és a növényzet növekedésének elősegítésével. E fajok visszatelepítése természetes élőhelyeikre bizonyítottan pozitív hatással van az ökoszisztéma egészségére.

A rewilding másik fontos szempontja a leromlott ökoszisztémák, például a vizes élőhelyek és erdők helyreállítása. Ezek az ökoszisztémák létfontosságúak a rovaroktól és madaraktól a nagytestű emlősökig sokféle faj életének fenntartásához. Az emberi tevékenység, például az erdőirtás és a környezetszennyezés azonban durván rombolja ezeket. Az újraerdősítés célja ezen ökoszisztémák természetes állapotának helyreállítása és a biológiai sokféleség megőrzésének elősegítése.

A folyók helyreállítása a rewilding harmadik kulcsfontosságú szempontja. A folyók és az őket körülvevő ökoszisztémák létfontosságúak a fajok, köztük a halak, madarak és emlősök sokféleségének fenntartásához. Sok folyót azonban gátakkal, kotrással változtattak meg, emellett rengeteg természetes vizünk szennyezéssel sújtott, ami a halállomány és más vízi fajok jelentős csökkenéséhez és a tápláléklánc megfertőződéséhez vezetett. Az rewilding célja ezen ökoszisztémák helyreállítása az vízbe található akadályok eltávolításával, a természetes árterek helyreállításával és a fenntartható halászati gyakorlatok előmozdításával.

A rewilding egyik legjelentősebb kihívása az, hogy egyensúlyt kell teremteni a vadon élő állatok és az emberek igényei között. Sok esetben az emberi tevékenység okozza az ökoszisztémák pusztulását, és helyreállításukhoz a földhasználati gyakorlatok és az infrastruktúra fejlesztésének, illetve ezen mai gondolkodásmódnak a megváltoztatására van szükség. A rewilding kezdeményezéseknek együtt kell működniük a helyi közösségekkel és az érdekelt felekkel annak biztosítása érdekében, hogy figyelembe vehessék az Ő igényeiket is, és bevonják őket a helyreállítási folyamatba.

A rewilding világnapja alkalmat ad arra, hogy felismerjük az erdei, mezei, légi és vízi vadon visszaállításának fontosságát, és megünnepeljük e mozgalom eddigi sikereit. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a természeti környezetünk megőrzésének fontosságára, és arra ösztönözze az egyéneket és a közösségeket, hogy tegyenek lépéseket a természetes ökoszisztémák helyreállítása és a biológiai sokféleség megőrzésének előmozdítása érdekében.

A World Rewilding Day nemzetközi oldalán és az európai oldalon is rengeteg információt és kapcsolódási pontot találhatunk erről a kezdeményezésről.

Kiemelt kép: Táplálkozó vadnyúl – Fotó: David Mark