A júliusi globális átlaghőmérséklet minden eddigi rekordot megdöntött – erősítették meg klímatudósok a már korábban sejtett eredményt, így július volt az eddigi legmelegebb hónap a világon a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) összesítése szerint .

A globális átlaghőmérséklet 16,95 Celsius-fok volt az elmúlt hónapban, ami jelentős mértékben, 0,33 fokkal haladta meg a 2019-ben felállított korábbi rekordot. A hőmérséklet a múlt héten Európa több országában, köztük Görögországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban meghaladta a 40 Celsiust.

Az erdőtüzek miatt több ezer lakost és turistát kellett evakuálni több görög szigetről, köztük Rodoszról, de a dél-amerikai országokban is magas volt a hőmérséklet, annak ellenére, hogy ott tél van.  A C3S becslései szerint mintegy 1,5 Celsius-fokkal volt melegebb júliusban, mint az 1850-1900 közötti átlag, és 0,72 Celsius-fokkal melegebb, mint az 1991-2020 közötti átlag.

Az antarktiszi tengeri jég nagysága szintén rekordalacsony volt idén júliusban, kevesebbet fagyott, mint bármely más télen a műholdak 1979-es megfigyelésének kezdete óta. A tudósok szerint, ha nem sikerül az üvegházhatású gázok kibocsátását megfékezni, a szélsőséges időjárás egyre inkább károsítani fogja az antarktiszi ökoszisztémákat, ami kihatással lesz a világ többi részére is.

Dr. Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese elmondta: „Éppen most voltunk tanúi annak, hogy júliusban a globális levegő és az óceánok felszíni hőmérséklete új rekordokat döntött. Ezek a rekordok súlyos következményekkel járnak mind az emberekre, mind a bolygóra nézve, amely egyre gyakoribb és intenzívebb szélsőséges eseményeknek van kitéve”.

Kemelt kép: Coppernicus EU Service