Csúcstalálkozóra hívta Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az Amazonas medencéjén osztozó nyolc dél-amerikai ország (Brazília, Bolívia, Kolumbia, Peru, Venezuela, Guyana, Suriname és Ecuador) vezetőit, hogy megoldást találjanak arra hogyan lehet megvédeni a hatalmas esőerdőt és megőrizni a bolygó éghajlatának szabályozásában játszott kritikus szerepét.

Ahogy Luiz Inácio Lula da Silva fogalmazott, „Azt hiszem, a világnak úgy kell tekintenie erre a belémi találkozóra, mint az eddigi legfontosabb mérföldkőre … amikor a klímakérdés megvitatásáról van szó.” 

Az Amazonas a bolygó elképesztően hatalmas részén húzódik, kétszer akkora, mint India. 400 milliárd fa, több tízezer növényfaj és a világ esővízkészletének egyötöde található itt. Egészsége a világ valamennyi országát és lakosát érinti, miközben területét mindössze nyolc kormány ellenőrzi, és felszínének 60%-áért végső soron egyetlen ember, Brazília elnöke felel. Januárig Brazília a Jair Bolsonaro vezette szélsőjobboldali kormány hatalmában volt, amely lerombolta a környezetvédelmi védelmeket, és lehetővé tette az Amazonas féktelen és törvénytelen kizsákmányolását. Alig több mint hét hónap alatt utódja,  Luiz Inácio Lula da Silva figyelemre méltó módon máris 42%-kal csökkentette az erdőirtást és nyíltan kiáll az Amazonas és az őslakosok védelmét szolgáló intézkedések mellett.

A világ más esőerdő-régiók vezetőivel folytatott további megbeszélések eredményeként a dél-amerikai országok vezetői kiadták a belémi nyilatkozatot, amelyben felszólították a gazdag országokat, hogy segítsenek kidolgozni egy Marshall-féle tervet az Amazonas védelmére, és ígéretet tettek arra, hogy együtt fognak dolgozni az Amazonas fennmaradásáért. A dokumentum adósságkönnyítésre szólít fel az éghajlatvédelmi intézkedésekért cserébe, továbbá egyetért a regionális bűnüldözési együttműködés megerősítésében az emberi jogok megsértése, az illegális bányászat és a környezetszennyezés visszaszorítása érdekében, és sürgeti az iparosodott országokat, hogy teljesítsék a fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatásra vonatkozó kötelezettségeiket.

A csúcstalálkozó során a dél-amerikai politikusok a világ más esőerdő-régiók vezetőivel is találkoztak, melynek eredményeként az „Együtt az erdeinkért” című nyilatkozatban megerősítették elkötelezettségüket az erdőirtás csökkentése és a gazdasági jólét és a környezetvédelem összeegyeztetésének módja iránt. Emellett felszólították arra a fejlett világ országait, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására 10 milliárd dollárról 200 milliárd dolárra emeljék az összeget 2030-ig.

Kiemelt kép: Luiz Inacio Lula da Silva, brazil és Juan Manuel Santos kolumbiai elnök – forrás: wikipedia