Beismerte Aviram Azari izraeli magánnyomozó, hogy részt vett az ellene felhozott „hacker-összeesküvésben”, elektronikus csalásban és személyazonosság-lopásban. Avriamot szövetségi ügynökök tartóztatták le 2019-ben, miközben Floridában nyaralt és azzal vádolták, hogy ő és egy hackercsoport beszivárgott az Exxon Mobil Corp. ellen kampányoló környezetvédelmi aktivisták e-mail és közösségi média fiókjaiba. A bírósági feljegyzések szerint több ezer magánszemély és vállalat volt a célpont, és a támadások legalább egy részében a hackerek hozzáférést szereztek az áldozatok privát fiókjaihoz és jelszavaihoz. Az egyik célpont a Rockefeller Family Fund volt, amely részt vett az Exxon elleni kampányban, mivel szerintük a vállalat eltitkolta, hogy mit tud az éghajlatváltozásról és a fosszilis tüzelőanyagok ezzel kapcsolatos hatásairól. Az ügyészek ugyanakkor senkit sem vádoltak meg azzal, hogy Azarit megbízta a környezetvédők fiókjainak feltörésével, és senki más ellen nem emeltek nyilvánosan vádat az üggyel kapcsolatban. Azari ügyvédje szerint ügyfele nem működik együtt a nyomozásban.

A bírósági dokumentumok szerint Azari indiai hackereknek adott információkat az egyes projektek fő célpontjairól, beleértve a fő célpontokhoz kapcsolódó családtagokat, barátokat vagy munkatársakat. A hackerek folyamatosan célozták az újságírókat és az aktivistákat. Az ügyészek szerint az adathalászatnak és hackertámadásoknak valószínűleg több ezer további személy és szervezet volt a célponja.

A környezetvédelmi aktivisták e-mail és közösségi média fiókjainak hackerek általi feltörésével kapcsolatos incidens aggodalmakat keltett a vállalati kémkedés klímaaktivistákkal szembeni alkalmazásával kapcsolatban. Az eset rávilágít arra is, hogy a környezetvédelmi és társadalmi igazságossággal foglalkozó csoportok mennyire sebezhetőek a kifinomult hackertámadásokkal szemben, különösen akkor, ha az általuk képviselt ügyek veszélyeztetik a nagyvállalatok érdekeit. A hackerek ebben az esetben a spear phishing néven ismert technikát alkalmazták a bejelentkezési adatok és a magánszámlákhoz való hozzáférés megszerzésére. Ezután a sikeres behatolásról bizonyítékot küldtek Aviram Azari izraeli magánnyomozónak. Azari bűnösnek vallotta magát a vádakban, de nem hozta nyilvánosságra ügyfelei kilétét.

Bár az ExxonMobil tagadta, hogy bármi köze lenne a hackerkampányhoz, az a tény, hogy a Rockefeller Family Fund, az Exxon elődje, a Standard Oil alapítója, John D. Rockefeller néhány örököse által létrehozott jótékonysági szervezet is a célpontok között volt, kérdéseket vetett fel a hackertámadás indítékait illetően. Az alap már régóta részt vesz olyan kampányokban, amelyekben azt állítják, hogy az Exxon elhallgatott információkat az éghajlatváltozás és a fosszilis tüzelőanyagok közötti kapcsolatról és annak szerepéről. (The Wall Street Journal)