A kollektív érdekérvényesítésnek köszönhetően a Tongass Nemzeti Erdő 9 millió hektárját már nem fenyegeti újabb fakitermelés.

Esőerdő Alaszkában? Hát nem csak a trópusokon vannak esőerdők? Talán a legtöbben kicsit meglepőnek tartják, de igen, a Tongass erdő egy mérsékelt égövi esőerdő. Alaszka délkeleti sarkában található, 17 millió hektáron terül el páratlan természeti szépségével és bőséges vadvilágával páratlannak mondható. Évezredek óta az alaszkai őslakosok otthona a kanyargó patakjaival és a buja növényzetével. Ráadásul a Tongass erdő mindannyiunkra hatást gyakorol, még akkor is, ha soha nem jártunk benne, mégpedig az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Azonban az erőt a Trump kormányzat alatt hatalmas veszély fenyegette.

De mi az a Roadless Rule?

A Roadless Rule egy olyan szabályrendszer, ami nem engedi a vadon növő erdőkben a fakivágást. Bill Clinton elnök 2001-ben, kormányzásának utolsó napjaiban adta ki a Roadless Area Conservation Policy-t, más néven az “úttalan szabályozást”. A szabályozás onnan kapta a nevét, hogy azokon a területeken vezet be tiltást, ahol nincs nyilvántartott út. Az irányelv célja az volt, hogy az ország nemzeti erdeiben 58 millió hektáron korlátozza az útépítést, és ezáltal a nagyarányú fakitermelést és bányászatot. 2020-ban a Trump-kormányzat felmentette a Tongass-t a Roadless Rule védelme alól, és megnyitotta a területeket a fakitermelés előtt, beleértve az évszázados, idős fákból álló állományokat is.

Kapcsolódó cikk

Erre válaszul közel félmillió ember küldött nyilvános kommenteket a Trump-kormányzat döntésével kapcsolatban, és a túlnyomó többség kérte a Roadless Rule fenntartását. Amikor a kormányzat mégis ragaszkodott a védelem megszüntetéséhez, az Earthjustice nevű szervezet válaszul megújította évtizedek óta tartó harcát a Tongass védelméért. Öt alaszkai őslakos törzs, délkelet-alaszkai kisvállalkozások és természetvédelmi szervezetek nevében szövetségi pert indított. Ez zárúlt most le azzal, hogy az évekig tartó közös érdekérvényesítés után a Biden-kormányzat 2023 januárjában teljes mértékben visszaállította az Roadless Rule-t.

Kiemelt kép: Tongass erdő – fotó Riley