Egy új tanulmány szerint az európai városokban a fásítás megduplázása harmadával csökkenthetné a hőség okozta halálesetek számát.

A „városi hőszigethatás” – amikor az épített környezet felerősíti a hőmérsékletet a városokban – egyre nagyobb közegészségügyi problémát jelent. A kutatások szerint a hőmérséklet minden 1 Celsius-fokos emelkedése esetén a hőséggel összefüggő halálesetek száma akár 3 százalékkal is nőhet.

Kapcsolódó cikk

Egy nemrégen megjelent másik tanulmány szerint a városokban tapasztalható extrém hőhullámok miatt megnőtt a kockázata a hőmérséklet által okozott haláleseteknek. Eszerint a kutatás szerint a dél- és kelet-európai városok sokkal veszélyesebbek, mint az északi települések a kontinensen.

A egy nemzetközi kutatócsoport most azt javasolja, hogy a városok növeljék a fásítás mértékét az európai átlag 14,9 százalékról 30 százalékra, így a városi hőmérséklet 0,4 Celsius-fokkal csökkenhetne, ami 39,5 százalékkal csökkentené a hőség okozta halálesetek számát.

Kapcsolódó cikk

„A városi fák jelentős hatással vannak a környezetünkre közegészségügyi és környezeti szempontból is” – írták a kutatók. „A fákkal való borítottság növelésével csökkenthető az idő előtti halálesetek száma az európai városokban”.

Kapcsolódó cikk