A kínai Sencsenben található Southern University of Science and Technology tudósai távérzékeléssel térképezték fel a hegyekben található foltok legmagasabb pontjait. Kutatásaik során megállapították, hogy 2000 és 2010 között a hegyvidéki fák 70%-a felfelé húzódott. A fák átlagosan évente 1,2 méterrel emelkedtek felfelé, de az elmozdulás a trópusi régiókban volt a legnagyobb, átlagosan évi 3,1 méteres emelkedéssel. A kutatásból az is kiderült, hogy a változás üteme ráadásul gyorsul fel.

A kutatók összesen csaknem 1 millió km (620 000 mérföld) fahatárt követtek nyomon a világ 243 hegyvidéki régiójában. A kutatók a zárt hegyvidéki fahatárra összpontosítottak, ami a hegyek csúcsait öleli körül, és többnyire el van szigetelve az emberi tevékenységektől.

A hegyvidéki fahatár felfelé húzódása megmutatta, hogy a fák érzékenyek az emberi befolyáson túli éghajlati változásokra. Hogy milyen következményei lesznek a hegyvidéki fahatár felfelé húzódásának, még nem tudni, mivel a fahatárok felfelé mozgása csökkenti a tundra területét, ami az alpesi fajok kihalásához vezethet, és hatással lehet az erre támaszkodó területek vízellátására is.