Egy spanyol állatvédő szervezet feljelentette egy vitorlás hajó utasait, akiket videón kaptak lencsevégre, amint valamilyen lövedékkel lőttek egy gyilkos bálnacsapatra. Az eset állítólag augusztus 17-én, csütörtök délután történt a Gibraltári-szorosban, a Cadiz tartománybeli Tarifa partjainál.

A PACMA-nak – az állatok, a környezet és az emberek jogait védő csoportnak – elküldött videón látható, mi történt. A szervezet ezt követően tette közzé a felvételt az X (korábban Twitter) közösségi csatornán. A videót kísérő szövegben a PACMA kiemelte, hogy jelenteni kívánja az esetet az illetékes hatóságoknak, abban a reményben, hogy intézkednek.

A támadást a közelben tartózkodó emberek rögzítették, akik egy bálnafigyelő turistahajó fedélzetén tartózkodtak. Amikor a cetfélék megközelítették a hajót, annak utasai több lövéssel reagáltak. Hogy milyen eszközökkel lőtték a bálnákat, még nem derült ki. Az sem világos, hogy az állatok először a hajóra támadtak-e vagy sem. Az azonban egyértelműen kiderül a videóból, hogy többször is a bálnákra lőttek, a turistahajó legénysége pedig kiabál nekik, hogy hagyják abba.

Az orkák veszélyeztett fajok közé tartoznak a veszélyeztett fajok spanyol katalógusa szerint, így minden olyan cselekmény, amelynek célja a megölésük, befogásuk, bántalmazásuk vagy zaklatásuk, teljes mértékben tilos. A régióban több incidens is történt az idei évben, mikor az orkák vitorlás hajókra támadtak. Arra még nem jöttek rá a tudósok, hogy mi lehet az orkák e furcsa viselkedésének hátterében