Egy új jelentés szerint a világ példátlan vízválsággal néz szembe, amelyet a növekvő kereslet és a felgyorsuló éghajlati válság okoz. A kutatás szerint huszonöt ország, ahol a világ népességének negyede él, szélsőséges vízhiánnyal küzd. A World Resources Institute adatai szerint ezek az országok évente rendszeresen vízkészleteik 80%-át használják fel. A jelentés szerint világszerte mintegy 4 milliárd ember, vagyis a világ népességének fele évente legalább egy hónapban rendkívül nagy vízhiánynak van kitéve. Ez a szám 2050-re megközelítheti a 60%-ot, további 1 milliárd ember fog vízhiánnyal küzdeni. Noha Európában és az Egyesült Államokban a víz iránti kereslet stagnál, addig Afrikában ugrásszerűen megnőtt. 

Az öt legnagyobb vízhiánnyal küzdő ország Bahrein, Ciprus, Kuvait, Libanon és Omán. Ezeket az országokat már egy rövid távú aszály is a vízhiány veszélyének teszi ki. A 25 legnagyobb vízhiánnyal küzdő országok között megtalálható Szaúd-Arábia, Chile, San Marino, Belgium és Görögország. 

Egyre súlyosbodó válság

Világszerte a víz iránti kereslet 1960 óta több mint kétszeresére nőtt, és a jelentés előrejelzése szerint 2050-ig további 20-25%-kal fog emelkedni. A megnövekedett vízigény számos tényezőből ered, többek között a növekvő népességből és az olyan iparágak igényeiből, mint a mezőgazdaság, valamint a nem fenntartható vízhasználati politikákból és az infrastrukturális beruházások hiányából. 

A kutatás szerint a megnövekedett vízhiány veszélyezteti az országok gazdasági növekedését, emellett az élelmiszertermelésre is hatással van. A kutatás szerint a világ öntözött mezőgazdaságának 60%-a, különösen a cukornád, a búza, a rizs és a kukorica rendkívül nagy vízhiánnyal küzd. 2050-re a világnak 56%-kal több élelmiszerkalóriát kell termelnie, mint 2010-ben, hogy az előrejelzések szerint 10 milliárd embert táplálhasson.

A jelentés előrejelzése szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, a világ leginkább vízhiányos régióiban az évszázad közepére a teljes lakosság rendkívül vízhiányban lesz kénytelen élni, ami hatással lesz az ivóvízellátásra, károsítja az iparágakat és potenciálisan politikai konfliktusokat okozhat. A jelentés szerint a legnagyobb változás a vízigényben a Szaharától délre fekvő Afrikában következik be, ahol 2050-re a vízigény 163%-os növekedését prognosztizálják.

Észak-Amerikában és Európában a vízigény a vízfelhasználás hatékonyságát javító intézkedésekbe történő beruházásoknak köszönhetően stagnál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeknek a régióknak egyes részei nem érintettek. Az Egyesült Államokban a jelentés szerint hat államban rendkívül nagy a vízhiány. A Colorado folyó medencéjében található hét állam közül hat, köztük Arizona és Új-Mexikó, az USA 10 legjobban vízhiányos államának toplistáján szerepel.

Mindezek alatt pedig az éghajlatváltozás tovább súlyosbítja a válságot.

Az éghajlatváltozás egyre súlyosabb és hosszabb ideig tartó aszályokat és hőhullámokat okoz, amelyek miatt a vízellátás sokkal kevésbé megbízható. A vízhiány megnehezíti az emberek számára az ilyen szélsőségek túlélését is.

Még ha a világnak sikerül is a felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,3-2,4 Celsius-fokra korlátozni – ami az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szerint optimista forgatókönyv -, a jelentés szerint 2050-re várhatóan további 1 milliárd ember él majd rendkívül nagy vízhiányban.

Mik a megoldások?

A jelentés különböző intézkedéseket javasol annak megakadályozására, hogy a vízhiány vízválságba torkolljon. Ezek közé tartoznak a természetalapú intézkedések, például a vizes élőhelyek és erdők megőrzése és helyreállítása, és a mezőgazdaságban a hatékonyabb öntözési technikák, például csepegtető öntözés bevezetése. Emellett a politikai döntéshozóknak olyan energiaforrásokra összpontosítaniuk, amelyek nem támaszkodnak nagymértékben a vízre, mint például a nap- és szélerőművek.

Olyan helyek, mint Las Vegas és Szingapúr, megmutatták, hogy a nagyon szűkös vízkészletekkel is lehet gazdálkodni olyan intézkedésekkel, mint a szennyvízkezelés és újrafelhasználás, valamint a vízszomjas növények eltávolítása – írták a jelentés szerzői.