Az ExxonMobil, az Egyesült Államok egyik vezető olajipari vállalata érdekes jogi lépéssel igyekszik megakadályozni saját részvényesei szavazását egy éghajlatvédelmi kezdeményezés ügyében: pert indított a Follow This, egy holland zöld aktivista befektetői csoport által javasolt éghajlatvédelmi határozat megakadályozására. Ez a per nem csak az ExxonMobil, hanem az egész fosszilis tüzelőanyag-ipar számára sorsdöntő lépés, mivel a befektetők és a környezetvédelmi csoportok részéről az éghajlatváltozással kapcsolatos erőteljesebb fellépésre irányuló egyre növekvő követelésekkel , valamint a hasonló, a vállalaton belüli részvényesi lépések korlátozásával foglalkozik, amiből precedens is lehet.

Az ExxonMobil az egyik texasi kerületi bíróságon benyújtott keresete arra irányul, hogy megakadályozza a részvényesek szavazását egy határozatról, amely arra ösztönzi a vállalatot, hogy gyorsítsa fel az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló erőfeszítéseit. Az Arjuna Capital befektetési tanácsadó cég által is támogatott indítvány tükrözi a befektetők körében egyre növekvő tendenciát, amely az olaj- és gázipari ágazat nagyobb környezeti felelősségvállalását szorgalmazza.

Ez a jogi lépés nem egyedi. A Follow This által a különböző olajtársaságok éves közgyűlésein benyújtott, szigorúbb kibocsátáscsökkentési kötelezettségvállalásokat szorgalmazó indítványok sora indította el ezt a cselekvést. Ez a mozgalom jelentős lendületet vett, miután a Shell részvényeseit tettekre késztetett egy hasonló határozat, ami rávilágított a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatokra nehezedő növekvő nyomásra, a környezetvédelmi aggályokkal kapcsolatban.

Az ExxonMobil azzal érvel, hogy a Follow This és az Arjuna javaslatai sértik a SEC (az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete) szabályait, amelyek célja a részvényesi mikromenedzsment megakadályozása. A vállalat szóvivője hangsúlyozta, hogy a részvényesek javaslatainak áradata nem szolgálja a befektetők érdekeit, és a SEC proxy szabályainak alkalmazását követeli az ilyen gyakorlat megállítására. Ez az álláspont a gyorsan változó környezeti elvárásokkal szembeni szélesebb körű iparági ellenállást jelzi.

Precedens és következmények

Az ExxonMobil perének kimenetelét szorosan figyelni fogják, mint egyfajta markert arra vonatkozóan, hogy az olajipar miként tud lavírozni a környezeti elszámoltathatóság növekvő igényei közepette. Az ügy nemcsak a vállalati stratégiák és a részvényesi aktivizmus közötti feszültséget tükrözi, hanem a környezetvédelmi aggályok növekvő befolyását is jelzi a vállalatirányításra.

Történeti háttér

Az Exxon Mobil, egy amerikai multinacionális olaj- és gázipari óriáscég, több környezetvédelmi perrel szembesült az évek során. Ezek a perek jellemzően három fő kategóriába sorolhatók: szennyezés és olajszivárgások, klímaváltozással kapcsolatos tévedések és megtévesztések, valamint környezetvédelmi szabályozások megsértése.

Az egyik legjelentősebb eset az 1989-es Exxon Valdez olajszennyezés volt, amikor egy Exxon tulajdonban lévő olajtanker Alaszkánál zátonyra futott, és 37 000 tonna nyersolajat öntött a Prince William Sound vizébe. Ez a katasztrófa súlyos környezeti károkat okozott, és az Exxon Mobil több milliárd dolláros büntetést és kártérítést fizetett a helyreállítás és a károk enyhítése érdekében.

A 2000-es években az Exxon Mobil számos perben érintett volt, amelyek a klímaváltozásról szóló tudományos információk elhallgatásával vagy meghamisításával kapcsolatosak. Ezek a perek arra hivatkoztak, hogy a cég tudatában volt a fosszilis tüzelőanyagok éghajlatra gyakorolt hatásának, de ezeket az információkat eltitkolta a nyilvánosság és a befektetők elől.

Ezen túl az Exxon Mobil számos kisebb perben is érintett volt, amelyek helyi szennyezésekkel és a környezetvédelmi szabályok megszegésével kapcsolatosak. Ezek közé tartoznak a légszennyezés, a vízszennyezés, valamint a veszélyes hulladékok kezelésének szabálytalanságai.

Kiemelt kép: Az amerikai haditengerészet gépesített partraszálló hajói (LCM) a part mentén horgonyoznak, miközben a haditengerészet és a civil személyzet tömlőket helyez el a Smith-szigeten végzett olajtisztítási munkálatok során. A hatalmas olajszennyezés akkor következett be, amikor az Exxon Valdez kereskedelmi tartályhajó 1989. március 24-én zátonyra futott a Prince William Sound vizein való áthaladás közben. – fotó: NARA & DVIDS Public Domain Archive