Az Oregoni Állami Egyetem kutatói az éghajlatváltozás kezelését nagyobb biológiai sokféleségben, a több erdőterületben, a növekedésmentes gazdaságban látják. Az alacsony vagy növekedés nélküli gazdaságot a politikusok és gazdasági szakemberek gyakran elutasítják azzal érvelve, hogy káros a technológiai fejlődésre, a szerzők szerint azonban ez a megközelítés lehet az egyetlen valódi esélyünk az éghajlati katasztrófa elkerülésére: „Itt az ideje, hogy felismerjük, hogy a szokásos üzletmenet egy veszélyben lévő bolygó számára már nem életképes” – írják. 

Tervük középpontjában a „radikális inkrementalizmus” áll, amely apró, nagyon rövid távú lépésekkel ér el hatalmas változásokat. Az útvonal messze túlmutat a környezetvédelem szokásos határain, a természetvédelmi erőfeszítéseket a társadalmi igazságossággal kombinálja, hogy a szántóföldeket az erdőterületek javára csökkentse, a biológiai sokféleséget növelje, a jövedelmi egyenlőtlenségeket csökkentse, és a termékenységi arányok csökkentése érdekében növelje a lányok és nők oktatáshoz való hozzáférését. Az általános erőforrás-fogyasztás csökkentése, többek között a kevesebb húst tartalmazó étrendre való áttérés révén, szintén központi szerepet játszik.

„Célunk, hogy az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a társadalmi-gazdasági igazságtalanságok kezelésére irányuló holisztikus jövőképünkkel a bolygó számos létfontosságú jelének görbéjét meghajlítsuk” – foglalta össze elképzelésüket Ripple, az Oregoni Állami Egyetem ökológiaprofesszora. „Munkánk bemutatja, hogyan indulhat el az emberiség a világ megmentésének útján.”

A tudósoknak nincsenek illúzióik a népszerűséggel kapcsolatban. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a javasolt forgatókönyvünk megvalósítása komoly kihívást jelenthet, figyelembe véve a kibocsátási trendeket, a politikai akarat hiányát és a széles körű társadalmi tagadást.” – mondta Ripple. 

A szerzők programjavaslata az IOPscience-on jelent meg, angol nyelven itt olvasható: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/ad059e