Még ebben az évben dönthetnek a Kaliforniai Berkeley választópolgárai arról, hogy betiltják-e a nagyüzemi farmokat a városi határain belül. Ez az első alkalom az Egyesült Államokban, hogy ilyen intézkedés kerül a szavazólapra.

Bár Berkeley jelenleg nem rendelkezik nagyüzemi farmokkal, kivéve egy lóversenypályát, amely az intézkedés elfogadása esetén bezárna. Ennek ellnére a kezdeményezés mögött álló aktivisták szerint ez egy szélesebb stratégia része a nagyüzemi farmok, azaz az állatok szűk térben történő tartását és vágását magában foglaló ipari állattenyésztési mód betiltására.

Cassie King, a Direct Action Everywhere szervezet szervezője szerint Berkeley sikere után a módszert másutt is meg lehet ismételni. A város korábban már lépett elsőként hasonló témában, akkor az állatbőr értékesítésének, szódadíjnak és gáztűzhelyek betiltásának bevezetésében, melyek mind országos vitát váltottak ki.

A város további kezdeményezései közé tartozik a „Zöld Hétfő”, amely csak vegán ételopciókat kínál a város tulajdonában lévő és általa kezelt létesítményekben és programokban az adott napokon, (a kezdeményezés egyébként Hong Kongból indult egy David Yeung nevű vállalkozó által), valamint az „egészséges kassza” rendelet, amely az élelmiszerboltokban egészségesebb termékek kínálatát írja elő a kasszánál.

Azonban nem mindenki hisz abban, hogy a nagyüzemi farmok elleni intézkedés hasonló eredményeket hoz majd. Az Egyesült Államokban a haszonállatok 90%-át nagyüzemi farmokon, úgynevezett koncentrált állattenyésztési műveletekben (CAFO) nevelik. Ezek az ipari mezőgazdaság formái régóta állatjóléti és környezetvédelmi szervezetek célkeresztjében állnak, mivel kegyetlen bánásmódot alkalmaznak az állatokkal és veszélyeztetik a közegészséget a levegő és a vízi utak szennyezésével.

Egy 2019-es felmérés szerint az amerikai szavazók 57%-a támogatja az állatfarmok nagyobb felügyeletét, és 43% támogatja az új CAFO-k betiltását. Cory Booker szenátor 2021-ben újra benyújtotta a Farm System Reform Act törvényjavaslatot, amely moratóriumot helyezne az új és bővülő CAFO-kra, és 2040-re kivezetné a legnagyobbakat.

A Legfelsőbb Bíróság tavaly megerősítette a Kaliforniai 12. cikkelyt, amely megtiltja a kis ketrecekben tartott sertések, csirkék és borjak húsának értékesítését az államban. Az ipar azonban az Egyesült Államok egyik legerősebb lobbija, és agresszíven védekezik a reformok és a környezeti, valamint klímavédelmi politikák ellen. Az állattenyésztés évente 10,7 milliárd dollár támogatást kap a szövetségi kormánytól, míg a növényi alapú vagy tenyésztett húsok csak az összeg töredékét.

Tajinder Uppal, a Berkeley Egyetem Jogtudományi Állatvédelmi Jogvédő Alapjának vezető szervezője szerint, ahol jelentős nagyüzemi farmok vannak, ott az iparág pénze „kezd beáramlani” a kampányokba. Chris Carraway, az Állatjóléti Aktivisták Jogi Védelmi Projektjének ügyvédje szerint az iparág gyakran alkalmaz tömeges dezinformációt és rágalmazó kampányokat.

Berkeley kezdeményezésének aktivistái remélik, hogy a városi szintű változásokat indítanak el, kezdve az úgynevezett Bay Area-val. Ha Berkeley a nagyüzemi farmok betiltására szavaz, akkor más városok is hajlamosak lehetnek ugyanezt tenni. (Denver, Colorado, hasonló szavazásokat indítana novemberben, amely betiltja a vágóhidakat és a szőrme értékesítését.) Sonoma megyében, a Bay Area északi részén, ahol már próbálkoznak hasonló intézkedés szavazásra bocsátásával, nehezebb elfogadtatni az ötletet, mivel ez egy hagyományosan nagy baromfi- és tojásiparral rendelkező terület. A Sonoma Megyei Gazdaszövetség már kifejezte tiltakozását a kezdeményezéssel szemben.

Julie Guthman, a Kaliforniai Santa Cruz Egyetem szociológia professzora szerint a helyi kezdeményezések hatásosságától függ, hogy szélesebb körű vitát indítanak-e el. Berkeleynek mindig is megvolt a híre, hogy kissé szélsőséges, bár valójában nem annyira radikális. Az ipar reakciója az előterjesztett tilalomra alakítja majd az események menetét, végül befolyásolva a nagyüzemi farmok ügyének nyilvános vitára bocsátásának lehetőségét. Uppal azonban reménykedik. „Csak öt másodpercnyi nagyüzemi farm felvételre van szükség az átlagembernek ahhoz, hogy rájöjjön: „Valami nincs rendben itt. Ha az állatjogi mozgalom több embert bátorít arra, hogy hangot adjon ennek az intuíciójának, biztos vagyok benne, hogy a kezdeményezés sikeres lesz.”