A közelgő költési szezonban nem kell minden fiatal madarat „megmenteni”, akiket az emberek az utcákon vagy a parkokban észrevesznek – hívja fel közleményében a figyelmet az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület). Sok fiatal madár, akik árvának látszanak, nem szorulnak mentésre, és jobb őket ott hagyni, ahol találtuk.

A kis- és közepes testű madarak gyakran elhagyják a fészket mielőtt elérnék a teljes röpképességet, és ebben az állapotban találkozhatunk velük a városokban és a kertekben a földön. Az MME szerint ezek a fiatalok nem árvák, a szüleik valahol a közelben vannak és etetik őket. Az embereknek nem kell megijedniük, ha találnak ilyen fiatal madarakat, mert a szülők valószínűleg körülöttük vannak, és vigyáznak rájuk.

A madarak számára a legjobb, ha nem zavarják meg őket, és hagyják őket az általuk megszokott módon élni a természetben. Az emberek által befogott fiatal madarakat nem lehet megtanítani azokra a viselkedési formákra, amelyekre a túlélésükhöz szükségük van. Ráadásul az emberi étel nem megfelelő a madarak számára, és maradandó egészségkárosodást okozhat nekik.

Az MME azt tanácsolja, hogy ha valaki talál egy fiókát az utcán, akkor óvatosan meg kell fogni és letenni a közelben található sűrű aljnövényzetfoltba vagy bokor alá. Az érintés nem okoz problémát, mivel a hazai madárfajok nem szagolnak. Azonban a vadonban talált emlősök kölykeit nem szabad megérinteni, mert a jó szaglású szülők nem fogadják el őket.

Miért nem kell megmenteni a madárfiókákat? – Greenside Extra

Ha valaki egy leszakadt fészket vagy viharos időben kiesett fiókát talál, az MME azt javasolja, hogy a legjobb mentési megoldás a szülők segítése a pórul járt fiatalok vesszőkosárba telepítésével és ágak közé helyezésével.

Kiemelt kép: verébfióka