Gyorsan növekszik a növényi alapú élelmiszerek értékesítése Európában, ahogy az állati fehérje iránti kereslet csökken. A Good Food Institute Europe (GFI Europe) jelentése szerint a vegán termékek értékesítése 13 európai országban 2022-ben 5,7 milliárd eurót tett ki, ami 22 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A vegán húsalternatívák, a tejmentes sajtok és a vegán tenger gyümölcsei termékek esetében volt a legjelentősebb a növekedés az erősödő fogyasztói keresletnek köszönhetően.

A GFI Europe jelentése szerint a vegán húskészítmények darabonkénti eladásai 2020 és 2022 között 21 százalékkal nőttek, míg az állati eredetű hús- és tejtermékek eladásai nyolc, illetve kilenc százalékkal csökkentek. A nem tejtermék alapú sajtok értékesítése 102 százalékkal nőtt, elérve a 144 millió eurós piaci értéket, míg a növényi tej értékesítése 20 százalékkal emelkedett.

A növényi alapú joghurtok darabonkénti eladásai 16 százalékkal nőttek, míg a hagyományos joghurtok eladásai négy százalékkal csökkentek. Az alternatív tenger gyümölcsei ágazatban 343 százalékkal nőtt az eladások darabszáma az említett kétéves időszakban, és 2022-ben 43 millió eurós forgalmat regisztráltak.

A növényi alapú élelmiszerek ágazatának növekedése ellenére a GFI Europe szerint még mindig hatalmas a növekedési potenciál az iparágban. Carlotte Lucas, a GFI Europe vezető vállalati elkötelezettségi menedzsere szerint az európai vállalatoknak és kormányoknak döntő szerepük van abban, hogy támogassák a fogyasztókat abban, hogy fenntarthatóbb döntéseket hozzanak. A vállalatoknak továbbra is be kell fektetniük a termékinnovációba, hogy ízletes és megfizethető növényi alapú lehetőségeket fejlesszenek ki, míg a kormányoknak be kell fektetniük a kutatásba és az infrastruktúrába, amely az árak csökkentéséhez és a növényi alapú lehetőségek minőségének javításához szükséges.

A növényi alapú élelmiszerek széles körben ajánlottak az éghajlati válság előrehaladásának megfékezésére. Különösen a vegán „húskészítményeket” javasolják az állati eredetű fehérjék pozitív alternatívájaként, mivel előállításuk során mintegy 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást okoznak, miközben 93 százalékkal kevesebb földet és 99 százalékkal kevesebb vizet használnak.

Kiemelt kép: Vegán egytálétel – fotó: Nitsan Simantov – wikimedia