Miközben az éghajlati válság hatásai továbbra is fenyegetik a világ közösségeit, az alaszkai Newtok kisváros lett az első az Egyesült Államokban, amely a globális felmelegedés hatása miatt kollektívan – vagyis minden egyes lakosa – új helyre költözik. A város, amely a Yup’ik nép, egy szubarktikus Alaszkában élő őslakos csoport ősi földjeinek része, a Ninglick folyó partján fekszik, és így különösen érzékeny az éghajlatváltozás destabilizáló hatásaira.

Newtok lakosai már évek óta tapasztalják az éghajlatváltozás negatív oldalát: gyakori áradások és viharok erodálják az otthonaik alatti talajt, de a globális felmelegedés miatt a permafrost talaj is elkezdett felolvadni, amelyen a házaik állnak. Ez oda vezet, hogy az otthonaik már nem biztonságosak A helyzet 2019 októberében érte el a kritikus pontot, amikor 21 háztartás, köztük 140 felnőtt és gyermek, kénytelen volt Mertarvikba, a Nelson-szigeten található új közösségbe költözni, amely nincs kitéve ennek az eróziónak.

A yup’ik nép számára ez az áttelepülés jelentős változást jelent hagyományos nomád életmódjukhoz képest, amely az évszakoknak és az élelem elérhetőségének megfelelően, az egyik helyről a  másikra történő költözéssel járt. A közösség először 1949-ben telepedett le Newtokban, amikor az Egyesült Államok Indián Ügyek Hivatala iskolákat épített Alaszkában az őslakosok fehér kultúrába való beolvasztására irányuló terv részeként.

Newtok a permafrosztra épült, amely egy egész évben fagyott talajtípus, és amely az északi területek többségét alkotja. Ez a permafroszt, amely a becslések szerint 23 millió négyzetkilométert borít olyan területeken jellemző, mint Alaszka, Kanada, Grönland és Oroszország, a globális felmelegedés miatt soha nem látott ütemben olvad. A permafroszt összeomlása épületek, utak, csővezetékek és hagyományos vadász- és csapdázóterületek destabilizálódását eredményezte, és metánt, egy erős üvegházhatású gázt szabadított fel, ami tovább fokozza az éghajlatváltozást.

A Newtok közösség áttelepítésének költségeit 160 millió dollárra becsülik, és a szövetségi kormány 25 millió dollárt ajánl fel a kétpárti infrastrukturális törvény és az infláció csökkentéséről szóló törvény által bizotsított büdzséből a relokáció támogatására. Sally Cox, az alaszkai Kereskedelmi, Közösségi és Gazdaságfejlesztési Minisztérium közösségi ellenálló képességgel kapcsolatos programokért felelős menedzsere becslése szerint Newtok lakosságának egyharmada már átköltözött Mertarvikba, de sokan várnak még a költözésre.

A newtoki áttelepítési munkák egy új szövetségi stratégia részét képezik, amely az éghajlatváltozás által súlyosan érintett közösségeknek nyújt finanszírozást. Eddig az amerikai kormány nem támogatta pénzügyileg a veszélyes helyekről elköltöző közösségeket, ehelyett inkább háztartásonként vásárolta meg az otthonokat azoktól az emberektől, akik, például az ártereken való építkezés miatt károkat szenvedtek. Az éghajlatváltozás egyre súlyosabbá váló hatásai miatt azonban ez az új megközelítés valószínűleg egyre gyakoribbá válik majd.

Ahogy Miyuki Hino, az éghajlati hatások mérésével és kezelésével foglalkozó környezetvédelmi társadalomtudós rámutat, egy egész közösség elköltöztetése nehéz döntés, különösen akkor, ha nem az új élethelyzet és lehetőség miatti várakozás, hanem inkább a félelem és a kétségbeesés vezérli. Mivel azonban az éghajlatváltozás hatásai nem mutatják az enyhülés jeleit, egyre világosabbá válik, hogy egyre gyakrabban kell majd ilyen nehéz döntéseket hozni. (Forrás: https://www.aljazeera.com)

Kiemelt kép: Permafroszt talaj – Forrás: Wikipedia