Kína újabb lépést tett egy a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos mérföldkő felé: a kínai Nemzeti Energiaügyi Hivatal (NEA) jelentése szerint az ország 2022-ben 125 GW új szél- és napenergia-kapacitást telepített. Ezzel Kína teljes megújulóenergia-kapacitása meghaladta az 1200 GW-ot, és a megújuló energia immár Kína teljes energiatermelési kapacitásának 47,3%-át teszi ki.

A NEA azt is jelentette, hogy 2022-ben 37,6GW új szélenergia-kapacitás és 87,4GW új napenergia-kapacitás létesült az országban. Bár ennek az új termelőkapacitásnak a hatása csak az idei, 2023-as számok megjelenésekor lesz látható, Kína szél- és napenergia már most majdnem annyi áramot termel, hogy az ország minden otthonát elláthatná energiával.

Kína megújulóenergia-termelése 2022-ben meghaladta az 1190TWh-t, a lakossági áramfogyasztás pedig elérte az 1350TWh-t. Bár ez nem tartalmazza az ipari energiafogyasztást, a fenti, közel azonos érték mégis lenyűgöző teljesítmény Kína számára.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint 2020-ban a kínai villamosenergia-felhasználásnak mindössze 17%-a minősül lakossági felhasználásnak. Ez a szám azonban várhatóan megnőtt a Covid-19 világjárvány idején, mivel egyre több ember kényszerült otthonról dolgozni. Mindazonáltal Kína ipara továbbra is a villamos energia egyik legnagyobb fogyasztója a Földön.

Kína megújuló energiaforrások felé tett lépései részei annak a kötelezettségvállalásának, hogy 2060-ra szén-dioxid-semlegessé válik. Az ország már most a világ legnagyobb megújulóenergia-piacává vált, és továbbra is nagymértékű beruházásokat hajt végre a megújulóenergia-technológiákba. Kína 2021-ben több mint 139 milliárd dollárt fektetett be a megújuló energiába, ami a világ összes beruházásának 42%-át jelenti ebben az ágazatban.

A világ legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátójaként Kína megújuló energia iránti elkötelezettsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Kína példáját követve valószínűleg más országok is követni fogják. (reneweconomy.com.au)

Kiemelt kép: Dau Tieng napenergia projekt – fotó: TammyLe