Az olaj- és gázipari vállalatok olyan jövőre számítanak, amelyben termelésük a globális felmelegedést 2,5 Celsius-fok fölé tolja – hivatkozik a hírportál egy nemrégen publikált jelentésre.

A Shell, a Total Energies és a Chevron azon nagyvállalatok közé tartozik, amelyek a közelmúltban 166 milliárd dollár (157 milliárd euró) értékű beruházást hagytak jóvá új olaj- és gázmezőkbe a következő évtizedben – derül ki a Carbon Tracker pénzügyi agytröszt jelentéséből. Ennek az összegnek azonban több mint egyharmada (55 milliárd euró) olyan helyszínekre megy, amelyekre csak akkor lesz szükség, ha a fosszilis tüzelőanyagok olyan mennyiségét égettük már el, hogy a kereslet növekedése már meghaladta a 2,5 Celsius-fok küszöbértéket, amely súlyos következményekkel jár a klímánkra nézve. Egy ilyen beruházás azt is jelenti, hogy a vállalatok arra számítanak, hogy ezt a felhasználást meg fogjuk haladni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A legnagyobb ilyen jellegű költést eszközlő vállalatok

A 2021 januárja és 2022 márciusa között készült kiadási terveket alaposan megvizsgálva a Carbon Tracker megállapította, hogy a legtöbb nagyvállalat továbbra is eltökélt az olaj- és gázkitermelés bővítésében. Ám Chevron és az ExxonMobil bizonyult a fő bűnösnek, akik 2019-hez képest 16 százalékos növekedést terveznek 2026-ra, illetve 8 százalékos növekedést 2027-re. A 2021 óta zöld utat kapott vagy engedélyezésre váró projektek többsége a 2020-as évek közepe előtt nem kezdi meg a termelést, viszont évtizedekig termel majd. Az IEA szerint azonban arra figyelmeztet, hogy még az 1,7 Celsius-fokos hőmérséklethez vezető, az országok által jelenleg bejelentett, pesszimista vállalásoknak megfelelő pálya esetén is csökkennie kellene az olaj és a gáz iránti keresletnek az évtized vége előtt.

„A befektetőknek alaposan meg kell vizsgálniuk a vállalatok kiadási terveit, mivel a számos új olaj- és gázprojektbe történő beruházások olyan jövőbeli kibocsátásokat kötnek le, amelyek nem egyeztethetők össze a párizsi megállapodással” – mondta Mike Coffin, a Carbon Tracker olaj-, gáz- és bányászati részlegének vezetője, a ma közzétett jelentés társszerzője.

Mely projektek sodorhatják a világot a 2.5 Celsius-fokot meghaladó határ közelébe?

A 2,5 Celsius-fokot túllépő projektek közé tartozik a TotalEnergies által vezetett, 10 milliárd dolláros (9,5 milliárd eurós) olajmező-fejlesztés az ugandai Albert-tónál. Ez fogja ellátni a vitatott kelet-afrikai nyersolajvezetéket. A Woodside eközben 12 milliárd dolláros (11 milliárd euró) Scarborough/Pluto Train 2 LNG-projektet fejleszt Nyugat-Ausztráliában. A Climate Central nonprofit szervezet interaktív térképe szerint abban a 2,5 Celsius-fokos világban, amelyben ez a terv nyereséges, London központi részei a határérték alá esnek. Hatalmas összegek áramolhatnak az ExxonMobil Uaru ultramélytengeri olajmezőjére Guyana partjainál, valamint a TotalEnergies és az Equinor North Platte mélytengeri olajmezőjére az Egyesült Államok partjainál.

Az Euronews cikkében további részletek olvashatóak.

Kiemelt kép: Bernardo Ferrari – Unsplash