Jelentős mérföldkőhöz érkezett a szélenergiafelhasználás az Egyesült Királyságban, és első ízben előzte meg a földgázt mint vezető energiaforrást az ország energiamixében. A Drax Electric Insights által közzétett, az Imperial College London kutatói által készített friss jelentésből kiderül, hogy 2023 első negyedévében a szélenergia a brit villamos energia 32,4%-át adta, 24 terrawattóra (TWh) villamos energiát termelve. Ez az energiamennyiség több mint 300 millió Tesla Model Y feltöltésével egyenértékű, és 3%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel szemben a gáz az ország energiatermelésének 31,7%-át adta, ami 5%-os csökkenést jelent az előző évhez képest.

A jelentés hangsúlyozza a szélenergia felhasználásának történelmi jelentőségét, és megállapítja, hogy „az ország villamosenergia-hálózatának történetében először fordult elő, hogy a szélenergia szolgáltatta a legnagyobb arányban az erőforrást a termeléshez bármely negyedévben”. Ez az eredmény egy tendencia része az Egyesült Királyságban, amely során a megújuló energia folyamatosan kiszorítja a fosszilis tüzelőanyagokat, mint elsődleges energiaforrást. Az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala szerint 2020-ban a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia az Egyesült Királyásg energiatermelésének 46%-át tette ki, míg a fosszilis tüzelőanyagok aránya 38% volt. 2023-ra ezek a számok 42%-ra, illetve 33%-ra változnak.

Iain Staffell, az Imperial College tudósa és kutatója, aki a kutatást vezette, ezt az átalakulást a „megújuló energia forradalmának” tulajdonítja. Kiemeli, hogy figyelemre méltó előrelépés történt a szénről való átállásban, amely erősen szennyező fosszilis tüzelőanyag több mint egy évszázadon át az Egyesült Királyság energiatermelésének fő pillére volt. Staffell megjegyzi: „Egy évtized alatt az Egyesült Királyság szinte teljesen kivonult a szénfelhasználásból, miután több mint egy évszázadon keresztül a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyagra támaszkodott országunk energiaellátásában”. Bár Staffell elismeri, hogy még mindig vannak akadályok a fosszilis tüzelőanyagoktól teljesen mentes hálózat megvalósítása előtt, úgy véli, hogy a szélerőművek gázzal szembeni teljesítménye jelentős mérföldkövet jelent, és jól mutatja a tiszta technológiában rejlő lehetőségeket, abban az esetben, ha a kormányok kedvező környezetet teremtenek a befektetők számára.

A széntermelés csökkenése jelentős, az EIA szerint 2010 és 2020 között több mint 90%-os mérséklődés várható. Jelenleg a szén jelenti a legkisebb villamosenergia-forrást az Egyesült Királyság energiamixében, ahol csak egyetlen szénerőmű maradt. Számos korábbi fosszilis tüzelőanyagot égető erőmű átállt megújuló energiaforrásokra.

Egy ehhez kapcsolódó fejleményben az Ember környezetvédelmi agytröszt múlt hónapban közzétett egy jelentést, amely szerint a szél- és napenergia 2022-ben 19%-os globális növekedést mutat. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor ez már idén „a csökkenő fosszilis energiatermelés új korszakához” vezethet. A jelentés kiemeli, hogy a széntermelés 2022-ben csak 1,1%-kal nő, míg a gáztermelés 0,2%-kal csökken. A jelentésben felhasznált adatokat 78 országból gyűjtötték össze, amelyek a világ villamosenergia-igényének 93%-át adják.

A jelentés optimistán zárul, és megállapítja, hogy „a tiszta energia növekedése 2023-ban valószínűleg meghaladja a villamosenergia-kereslet növekedését”, ami az első alkalom, hogy ez időben egy gazdasági recesszión kívül következik be. A jelentés szerint az energiaszektor csökkenő kibocsátásának új korszaka van a láthatáron, ami tovább erősíti a megújuló energiával kapcsolatos kezdeményezésekbe történő folyamatos beruházások és támogatás szükségességét. A szélerőművek által az Egyesült Királyságban elért jelentős előrelépés a tiszta, fenntartható energiaforrásokra való áttérés hatékonyságát bizonyítja.

A szélenergia sikere az Egyesült Királyságban rávilágít arra is, hogy a megújuló energiát hasznosító technológiák terén folyamatos kutatásra és fejlesztésre van szükség. Mivel a világnak szembe kell néznie az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal, elengedhetetlen az új megoldások feltárása, valamint a megújuló energiarendszerek hatékonyságának és megbízhatóságának javítása. A szélturbinatechnológia fejlődése, például a nagyobb turbinák és a továbbfejlesztett energiatároló rendszerek elengedhetetlenek a szélenergia teljes potenciáljának kiaknázásához, valamint a stabil és rugalmas energiahálózat biztosításához.