Több helyszínen így Budapesten, a csodálatos Naplás-tónál is várja az érdeklődőket nyári madárgyűrűző akcióival és táboraival a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2023. augusztus 10-30. között, immáron tizedik alkalommal. A gyűrűző tábor mind hétköznapokon, mind hétvégéken nyitva áll az érdeklődők előtt, így mindenki lehetőséget kap arra, hogy betekintést nyerjen a madarak izgalmas világába.

A madarak befogása és gyűrűzése minden nap hajnaltól körülbelül délelőtt 10 óráig, majd délután 19 órától naplementéig tart, természetesen az időjárástól függően. Az utolsó napon, augusztus 30-án, a madárbefogás csak délelőtt történik, a délutáni órákban az ideiglenes gyűrűző állomás elbontása zajlik. Az esős idő és a nagyon erős szél esetén a gyűrűzés szünetel, hogy a madarak nyugodt körülmények között kerüljenek vissza a természetbe.

Az érdeklődők lehetőséget kapnak arra, hogy a madártani szakemberek vezetésével betekintést nyerjenek a gyűrűzés folyamatába, és megtekinthessék a speciálisan felállított bemutató hálót. A legizgalmasabb pillanatokban még fotók készítésére is lehetőség nyílik, és talán néhány szerencsés látogató a madarakat is megsimogathatja.

A tavalyi évben a gyűrűző táborban 48 madárfaj több mint 2800 egyedét sikerült megörökíteni. 10-18 óra között a madarak mozgása meglehetősen alacsony, és a hálókat is összehúzzák ezen időszak alatt. Az akció során különleges rovarász programok is várják az érdeklődőket augusztus 17-20. között. 17:30 – 18:30 között vízipók-csodapók bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők, majd 20:30-tól éjfélig pedig éjjeli lepkészést szerveznek.

A madárgyűrűző tábor a Naplás-tó déli gátján, a sorompó mögött kezdődő aszfaltozott úton található, mindössze egy mintegy 250 méteres sétára gyalogosan megközelíthető. A természeti környezet és a madarak kavalkádja egyedülálló élményt ígér minden látogatónak. A többi táborról itt olvashatnak részletesen.